Canon: fényképezőgépek üzemanyagcellával

Üzemanyagcellás akkumulátorokat fejleszt nyomtatóiba és digitális fényképezőgépeibe a Canon, mely azt reméli, hogy három éven belül több termékét is ilyen környezetbarát áramforrások táplálják majd. Amint az ismert, az ilyen technológiával működő akkumulátorok oxigén és hidrogén felhasználásával állítanak elő elektromos áramot, melléktermékként pedig ideális esetben csupán hő és víz termelődik. A problémát többnyire az okozza, hogy a gáz halmazállapotú hidrogén nehezen kezelhető, ezért ma a hidrogént többnyire metanolból nyerik ki, ám e folyamat nem kívánatos velejárója a szén-dioxid-termelődés.

A Canon látványosan rámozdult a termékfejlesztésre. A vállalat célja az, hogy a korábban partnerektől vásárolt technológiákat házon belül elérhetővé tegye, és ezzel csökkentse az alkatrészek beszerzésének költségeit. Többek között azért dolgoznak kutatói OLED- (szerves fénykibocsátó dióda) kijelzők fejlesztésén, hogy a máig külső gyártóktól vásárolt folyadékkristályos (LCD) paneleket saját megoldásokra cserélhessék.


Canon 300D üzemanyagcellás akkuval: az alul lévő „kipufogón” keresztül távozik a pára (Fotó: Imaging Resource)

A Reuters híradása szerint a Canon eddig három üzemanyagcellás akkuprototípust készített: egyet kompakt nyomtatók, egyet digitális kamerák, egyet pedig – mely 3 x 4 centiméteres méretével a legkisebb – apró hordozható készülékek számára. A vállalat a környezetbarát megközelítést választotta: az akkumulátorok metanol helyett közvetlenül tiszta hidrogént használnak. A problémát ebben az esetben a hidrogénellátás jelentheti, a cég jelenlegi tervei szerint a patronokat a Canon boltokban lehetne újratölteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt