Lecsap a párhuzamos importra a Canon

A Canon európai központja bejelentette, hogy jogi úton lép fel más piacokra szánt termékeinek az Európai Gazdasági Övezetbe (EEA) történő behozatala ellen. A gyártó a döntést a márkanév és a vásárlók érdekeinek védelmével indokolja.

Az olyan termékekhez, amelyeket eredetileg az Egyesült Államok vagy Kína piacaira szántak, az Európai Gazdasági Övezetben nem biztosíthatók a kapcsolódó alapvető szolgáltatások – áll a cég közleményében. Megtörténhet például, hogy a vásárló nem kap garanciát a termékre, nem a termékhez tartozó szoftvercsomagot vagy kábelt találja a dobozban, és a mellékelt használati útmutató csak idegen nyelven olvasható. A vállalat ezért lép fel ezeknek a régiónként változó árképzés miatt a „hivatalos” európai árnál gyakran jóval olcsóbban kínált áruknak az európai behozatala, az ún. párhuzamos import ellen.

A Canon már több nyugat-európai cég ellen is indított eljárást ilyen importtevékenység miatt. A vállalat egyik első sikere, hogy a holland Crown International BV esetében a bíróság bírságot szabott ki és megtiltotta a raktárkészlet európai forgalomba hozatalát. A tervek szerint a párhuzamos árubehozatal vizsgálatát kiterjesztik az újonnan csatlakozott EU-tagországokra – és általában az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióra – is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

  • A Sony rámozdul a dSLR-piacra

    A digitális fényképezőgépek gyártásában szerzett tapasztalataiban bízva célozta meg a cserélhető objektíves apparátok piacának negyedét a japán vállalat.

  • Canon: fényképezőgépek üzemanyagcellával

    Néhány éven belül a környezetbarát technológia kicsiben is elérhető lesz.