Cégek, készüljetek a linuxos forradalomra!

Öt év múlva a nagyvállalatok közel fele Linuxon futtatja majd üzletileg fontos alkalmazásait – állítja egy 133 informatikai vezető megkérdezésével készített felmérés eredményeit összefoglalva a Saugatuck Technology. Az egyesült államokbeli elemzőcég szerint a nyílt forrású operációs rendszer a mögé felsorakozott fajsúlyos támogatóknak köszönhetően mára egyértelműen vállalati szintű rendszerré avanzsált, ami a 2011 végéig tartó időszakban látványos térnyerésben fog megmutatkozni.


Forrás: Saugatuck Technology

Míg 2007 végén a vállalatok csupán 18 százaléka használ majd üzletileg kritikus alkalmazásokat linuxos környezetben, addig 2009-re ez az arány 25, 2011-re pedig 46 százalékra nő. A Saugatuck prognózisa szerint azoknak a cégeknek a száma, amelyeknél legalább folyamat- vagy alkalmazásspecifikus feladatokat, illetve kritikus feladatokat végeznek majd a nyílt forrású rendszeren 2007 és 2009 között 40, 2009–2011-ben pedig 80 százalékkal nő.

„Mostanra mindenki számára világossá vált, hogy a Linux operációs rendszerek és általában a nyílt forráskódú szoftverek elérték a kritikus piaci tömeget. A közelmúlt linuxos ügyletei és bejelentései (Oracle, Microsoft) csak megerősítették azt az IBM, a Unisys és számos más jelentős hardver- és szoftvergyártó, szolgáltató által évek óta hirdetett üzenetet, amely szerint a nyílt forrású rendszerek felnőttek a vállalatok szintjére” – írják a jelentés szerzői, Bruce Guptill és Bill McNee, akik szerint minden ipari szereplőnek fel kell készülnie a Linux térnyerésére.

„A Linux nem fogja egyik napról a másikra – sőt 2011-re sem – leváltani a meglévő operációs rendszereket és fejlesztői környezeteket. De a Linux üzletileg kritikus környezetekben való elfogadásának és legitimációjának erőteljes trendje jelzi, hogy a következő generáció igen nagy része a Linuxra épül majd” – vonja le a következtetést a jelentés.

Azóta történt

Előzmények