AI-célok: nagyobb irányítást akar Musk a Teslánál

Az AI-célok teljesítése előtt 25 százalékos szavazati jogot akar Musk, ha ez nem jön össze, és nem lesz elég befolyásos, akkor a termékeket inkább a Teslán kívül hozná létre.

Elon Musk közölte: kényelmetlenül érezné magát, ha a Tesla úgy válna vezető szereplővé az AI és a robotika terén, hogy neki nincs legalább 25 százalékos szavazati joga a cég irányításában. Ez közel a duplája a jelenleginek.

Musk X-re kiírt bejegyzése szerint ha nem szerez elég részvényt ahhoz, hogy kellően befolyásos legyen, akkor a termékeket inkább a Teslán kívül hozná létre. Akkora befolyást akar, ami kellően nagy, de nem akkora, hogy ne tudnák felülbírálni őt.

Bár az FSD-ről és a humanoid robotokról régóta beszél, a Tesla bevételeinek zömét az autós üzletág adja.

Musk, a világ leggazdagabb embere jelenleg a Tesla-részvények nagyjából 13 százalékát birtokolja, miután 2022-ben milliárdokért adott el, hogy finanszírozhassa a Twitter felvásárlását.

Más bejegyzéseiben jelezte, hogy megfelelne neki a dual class típusú részvénystruktúra, azzal is elérhetné a 25 százalékos szavazati jogot. De állítása szerint közölték velük, hogy a Tesla IPO-ha után ezt nem lehet kivitelezni – ez felháborítja Muskot, mivel a Metánál ezt meglépték az IPO előtt, és így a következő 20 Zuckerberg-generáció irányítását bebiztosították, sokkal merészebb struktúra mellett. A struktúra lényege egyébként az, hogy több eltérő részvény van, eltérő szavazati jogokkal, ami főleg alapítók, korai befektetők számára előnyös.

Musk igen elfoglalt, nem csak céges szinten, de a saját ügyeivel is. Perelik például a Teslától kapott kompenzációs csomagja miatt, amely a vád szerint túl nagy volt, és a befolyásával vette rá az igazgatótanácsot Musk. Musk szerint jó a viszonya az igazgatótanáccsal, és nem volt vita a csomagról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények