Magyarország is részt vett a nemzetközi kiberháborús gyakorlaton

2010 szeptemberében a világ 13 országában – köztük Magyarországon is – három napra a nemzeti hálózatbiztonság került a kritikus (információs) infrastruktúrákat működtetők és a kormányzatok figyelmének középpontjába. Ennek apropója az a több napos, világméretű internetes incidenskezelési gyakorlat volt, amelyet az USA Belbiztonsági Minisztériuma hirdetett meg és koordinált. A gyakorlat azzal a céllal indult, hogy megvizsgálják a résztvevő nemzetek felkészültségét és együttműködését egy feltételezett világméretű internetes hálózati támadás esetén.

A gyakorlat, melynek neve „Cyber Storm” (kb. „hálózati vihar”), korábban csak az Amerikai Egyesült Államokban volt ismert, idén viszont további „játékos” partnerekkel – az eddig megfigyelőként részt vett országok képviselőivel – bővült a tagok listája. Így a Cyber Storm III nemzetközi szintű hálózatbiztonsági incidenskezelési gyakorlattá nőtte ki magát. Az IWWN (International Watch and Warning Network – Nemzetközi Figyelő- és Előrejelző Hálózat) 12 tagországa is csatlakozott, köztük Magyarország is, melyet a Puskás Tivadar Közalapítvány CERT-Hungary Központja képviselt. (Ez a szervezet működteti a kormányzat Nemzeti Hálózatbiztonsági Központját is.)

Az IWWN-tagországok a gyakorlat keretén belül az operatív együttműködést és az információmegosztási eljárásrendet tesztelték egy szimulált globális hálózatbiztonsági incidens kapcsán. A Cyber Storm III résztvevőinek feladata az volt, hogy hárítsanak el egy világméretű internetes támadást – szerencsére csak szimulált körülmények között. Az incidens hatékony kezelése nemcsak nemzeti, de országhatárokon átívelő koordinációt is igényelt, amelyet a tagországok saját nemzeti kapcsolatrendszerük, ill. nemzetközi „védőhálójuk” igénybevételével oldottak meg.

A résztvevők szerint a gyakorlat jelentősége magyar szempontból kettős. amellett, hogy a Puskás Tivadar Közalapítvány a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ szakembereivel képviselte az országot a Cyber Storm III gyakorlat „játékosaként”; mint Nemzeti Kapcsolati Pont felmérte azokat a lehetséges hazai ágazati szereplőket és folyamatokat, amelyeket egy valós hálózati támadás fenyegetne. A Magyarországot érintő esetleges támadások kezelésének nemzeti és nemzetközi folyamatainak szemléltetésére a Puskás Tivadar Közalapítvány meghívta a gyakorlat egyik napjára a minisztériumok, a főhatóságok és a kormányzati infokommunikációs üzemeltetői szervezetek vezetőit, akik folyamatában láthatták a gyakorlattal kapcsolatos szimulált magyarországi eljárásokat, és azok kommunikációját.

A gyakorlaton, bár az nemzetközi szervezésű volt, a résztvevő országok saját hálózatbiztonsági rendszerük hatékonyságát is felmérhették. A szimuláció eredményeként a Puskás Tivadar Közalapítvány átfogó jelentést készít majd a kormányzat számára, amely írásos összefoglalója lesz a gyakorlatban részt vevő magyar és nemzetközi szakemberek észrevételeinek, és támpontul szolgálhat a magyar kritikus információs infrastruktúravédelem további feladataihoz.

Azóta történt

Előzmények