Európát és az USA-t is zavarja a ChatGPT

Franciaország és Spanyolország is lép a ChatGPT kapcsán, az USA is vizsgálódni kezd. A gyors fejlesztések aggasztják a hatóságokat és a politikusokat is.

Bár Olaszország volt az első meghatározó ország, amely betiltotta a ChatGPT-t, más régiókban is aggódva figyelik a hatóságok és a politikusok, hogy milyen irányt és tempót vesz a generatív AI irtózatosan gyors fejlesztése és mindennek a hatásait. Sok szakember szerint azonnali és sürgős szabályozásokra van szükség az AI kapcsán, az ugyanis igen nagy hatást gyakorolhat a nemzetbiztonságra, sok állásra és az oktatásra is.

Európában aggódnak

Osztja az aggodalmat Olaszország mellett Franciaország is, amelynek adatvédelmi hatósága, a CNIL vizsgálatot kezdett, miután számos panaszt kapott a ChatGPT-ről.

A spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD) tovább ment, és arra kérte az EU adatvédelmi hatóságát, hogy értékelje a ChatGPT körüli aggályokat. A spanyolok szerint európai szintű lépésre van szükség, összehangolt akciókkal.

Japánban egyelőre örülnek

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a napokban közölte, hogy fontolgatnak egy japán irodát, valamint a helyi szolgáltatások kibővítését – ezt azután közölte, hogy találkozott a japán miniszterelnökkel. A japán kormánnyal a technológiai fejlődésről, az adatvédelem és a jogsértések problémájáról is egyeztettek. Japán maga megvizsgálja, hogy van-e értelme kormányzati szinten használni az AI-alapú technológiákat, valamint annak milyen előnyei és kockázatai vannak.

Az USA is felhúzott szemöldökkel néz

A Biden-kormány már többször jelezte, hogy aggódva figyeli az AI-trendek hatásait, a héten pedig közölte, hogy várják a nyilvánosság véleményeit az AI-rendszerekkel és azok esetleges elszámoltatásához kapcsolódó intézkedésekkel kapcsolódóan. Az USA is a nemzetbiztonságra és az oktatásra gyakorolt hatások miatt aggódik.

Olaszország engedne

Olaszországban sokan úgy vélik, túl gyorsan és túl keményen döntött a helyi adatvédelmi hatóság, emiatt pedig az olaszok lemaradnak a világtól. Feltehetően az ilyen hangok miatt közölte a hatóság, hogy amennyiben az OpenAI teljesíti az új előírásokat és követelményeket, akkor a ChatGPT újra működhet az országban.

Konkrét követelésekkel álltak elő, ezek részeként az OpenAI köteles informálni a helyi felhasználókat a szükséges adatok feldolgozásának logikájáról és módszereiről. Olyan eszközöket is kérnek, amelyeken keresztül az érintett személyek és cégek kérhetik a pontatlan, generált anyagok módosítását vagy törlését. Aki nem felhasználó, annak pedig biztosítani kell, hogy egyszerűen megtagadja az algoritmusoktól a személyes adatainak feldolgozását. Életkort hitelesítő rendszer és a 13 év alattiak kizárását is kérik. A törvényszegéseket pedig tovább vizsgálják, fenntartva a jogot újabb intézkedésekre.

Azóta történt

Előzmények