Beköltözik a ChatGPT a Mercedesekbe

Egy teszt keretében a Mercedes számos autójában teszi elérhető a ChatGPT-t, amely új szintre emelheti a hangvezérlést.

A Mercedes-Benz elsőként az amerikai sofőröknek kedvez a ChatGPT autókba integrálásával: június 16-án indult el a tesztprogram, amelynek keretében elvileg 900 ezer MBUX rendszert használó Mercedesbe tölthető le appon vagy hangparancson át a ChatGPT.

A teszt 3 hónapig tart, a Mercedes arra kíváncsi, hogyan használják a sofőrök a technológiát. A gyártó szerint a ChatGPT révén a rendszer válaszai természetesebbé válnak, a sofőr pedig kérhet mindenféle információkat, például az úti célról vagy arról, hogy mit főzzön vacsorára.

Hangparancsokat eddig is támogatott a gyártó egyes funkciókhoz, de most más szintre emelnék mindezt, a Microsoft pedig a felhőn keresztül biztosítja ehhez a ChatGPT-t. Ez a Microsoft számára azért is fontos, mert az Amazon régóta integrálja az Alexát sok autóba.

A Mercedes szerint mostantól nem csak parancsokat lehet adni az autónak, hanem beszélgetni is lehet azzal. Plug-inek révén idővel lehet majd étterembe foglalni, mozijegyet venni vagy egyebet elintézni, a kormány mögül, hangutasításra. A teszt alapján dönti el a Mercedes, milyen funkciókat mely országokban és nyelven indít el. A hangadatok tárolását és elemzését az ígéretek szerint névtelenül végzik a Mercedes felhőjében. A General Motors már márciusban elindított egyébként egy ilyen programot.

Előzmények