Az Intel ügyvezetőjét is meghallgatják a chipválság kapcsán

A Biden-kormány szakemberei április 12-én beszélgetnek majd Pat Gelsingerrel, az Intel ügyvezetőjével. A TSMC elnöke is elmondta a véleményét a napokban.

Pat Gelsinger, az Intel ügyvezetője is részt vesz majd azon a virtuális találkozón, amelyet a Fehér Ház szervez Joe Biden kormányának megbízásából.

Április 12-én a chipválság problémáiról értekeznek majd, ez ugyanis többek között az amerikai autógyártásra is nagyon súlyos hatásokat gyakorolt. Rengeteg autógyártó kényszerül a gyártás átmeneti leállítására, ez alól az amerikai szereplők sem kivételek.

A találkozón ott lesz Biden elnök biztonsági és gazdasági tanácsadója is. A Biden-kormány a múlt héten 50 milliárd dolláros tőkéről beszélt, amit az amerikai félvezetőipar támogatására költene. Ez része a korábban bejelentett, nagyjából 2000 milliárd dolláros csomagnak.

Gelsinger a múlt hónapban azt mondta, az Intel 20 milliárd dollárt költ majd el két új, Arizonában működő chipgyárra.

Így látja a helyzetet a TSMC

Nem tétlenkedik persze a többi szereplő sem, a TSMC például 100 milliárd dolláros befektetést jelentett be. Mark Liu, a TSMC elnöke ugyanakkor a napokban kijelentette: gazdaságilag irreális terv, hogy Amerikában és Európában bővítsék a félvezetőgyártást. Liu úgy véli, hogy ezek az amerikai és európai törekvések nagy mértékű nem nyereséges kapacitáshoz vezetnek majd.

Hozzátette, hogy a jelenleg globálisan jelentkező chipválság nem normális. Az elmondása alapján a világjárvány hatására számos termék iránt megugrott a kereslet, ami azt eredményezte, hogy rengeteg cég elkezdte felhalmozni a chipkészleteket. Az amerikai és kínai ellentétek sem segítettek a helyzeten, a bizonytalanság és a beszállítólánc változásai miatt. Ráadásul az 5G-s és az AI-alapú megoldások iránt is egyre nő az igény. Ezzel egyszerre Liu azt mondja, a jelenlegi félvezetőipar tökéletesen képes kiszolgálni bármekkora keresletet globálisan, normális időkben.

Az elmondása szerint a TSMC megfelelő erőforrásokkal rendelkezik a jelenlegi kereslet kiszolgálására is, és bár a cégek túlkészletezéseit el akarják kerülni, a piac bizonytalansága miatt ez valószínűleg mégis bekövetkezik majd. Liu szerint ugyanakkor a nagy tapasztalatuk révén különbséget tudnak tenni a valóban sürgős megrendelések és a készletfelhalmozók között.

Azóta történt

Előzmények