Copyrightra márpedig szükség van


Nemrégiben beszámoltunk a Berlinben megrendezett Wizards of OS 4 konferenciáról, melynek résztvevői kiálltak a szerzői jog egy, a hagyományostól eltérő, a Creative Commonsnak (CC) nevezett szabályozása mellett. A téma aktualitását bizonyítja, hogy az aktív olvasói érdeklődésen túl lapunkat megkereste a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Testület (MIE) is, hogy az ügyben kialakított álláspontjukra felhívják a figyelmünket. Mint Marosi Györgytől, a MIE ügyvezető elnökétől megtudtuk, a szervezet a hagyományos őszi szakmai konferenciája keretében novemberben kerekasztal-beszélgetést szervez az Creative Commons koncepció képviselőivel. A beszélgetés előkészítéseként a MIE elnöksége elfogadott egy vitaanyagot, melyben a testület kifejti a Creative Commonsszal kapcsolatos álláspontját.

A vitára bocsátandó tézisek szerint a MIE úgy véli, hogy – bár a CC-mozgalom számos motivációjával és céljával egyetért – az információ szabadságának és közhasznúvá tételének a szerzői jog fogalmának megtartása s egy ezzel kapcsolatos állami szabályozás éppen hogy szükséges feltétele. Elemzésükben rámutatnak, hogy a CC alapelvei és eddig ismert gyakorlata azt mutatják, hogy az alternatívnak szánt modell képviselői is a szerző jog alkalmazásával keresnek új utakat. Szükségesnek találják hangsúlyozni, hogy a szerző jogi szabályozás nem azonos a szerzői jog által védett alkotások kereskedelmi felhasználásának gyakorlatával – bár szoros összefüggésben állnak, az egyik gazdasági, a másik jogi természetű probléma. A módszerek részletes elemzése során a MIE arra az eredményre jut, hogy az információs robbanás következtében kialakult problémák megoldását a szerzői jogi szabályozások alapján kell megoldani, s e tekintetben a Creative Commons semmi számottevő újdonsággal nem szolgál, emellett pedig bizonyos következetlenségei a gyakorlatban használhatatlanná teszik.

A MIE vitaanyagának rövidített változatát mi is közöljük, s a téma fontosságára való tekintettel szívesen látunk minden érdemi hozzászólást, melyeket az Olvasó ír rovatunkban közölni fogunk.

Azóta történt

Előzmények