Költözzön be a világ első internetes börtönébe!


A német internetes közösség a szerzői jogvédelem tekintetében az egyik legaktívabb közösségnek számít a világon. Alig telik el nap, hogy egy civil közösség ne szervezne akciót, jó nevű médiateoretikusok folyamatosan elemeznek (és kampányolnak) Németország igen csak magas színvonalú, médiatudományokat oktató egyetemein, kongresszusokat szerveznek az internetes média által létrehozott új jogi-gazdasági helyzetek elemzésére, a netzpolitik.org, a változások egyik legérzékenyebb követője bekerült a világ legjobb honlapjainak sorába (s bizony nem a külalak, hanem a tartalom értéke eredményezte ezt a kiválasztást), egyre-másra indulnak a szerzői jog szabályozásának megváltoztatását követelő honlapok. A gyakran nagy társadalmi vitákat kiváltó megmozdulások és kezdeményezések mellett természetesen létezik e „mozgalomnak” egy „könnyedebb” oldala is, mely a játékos szellemességet felhasználva igyekszik az új kérdéseket, a kérdések megoldásának szükségességét mind szélesebb körben ismertetni. Egy ilyen vállalkozás a ma megnyitott „internetes börtön” is.


Barátok közt

A felháborodást és a határozott fellépést az váltotta ki, hogy a német törvényhozás ősszel tárgyalja a szerzői jogi törvény módosítását, melynek kapcsán a zenei kiadók és médiakonszernek azt kívánják elérni, hogy az internetszolgáltatók kötelesek legyenek kiszolgáltatni a jogvédett tartalmakat letöltők adatait, s a törvény szigorítása után a saját részre történő másolás, az internetről való letöltés is több éves börtönnel sújtható bűncselekménynek számítana. Az oldal készítői kiállnak azon meggyőződésük mellett, hogy a saját részre történő másolás és letöltés nem bűncselekmény, s arra hívnak fel mindenkit, hogy akadályozzák meg több millió ember bűnözővé minősítését, akadályozzanak meg egy abszurd jogi szabályozást.

Ennek érdekében született meg a Privat kopieren ist kein Verbrechen! (A saját célra történő másolás nem bűncselekmény!) elnevezésű weboldal, valójában egy internetes börtön. Ez igazából egy szellemes dizájnnal ellátott aláírásgyűjtési akció. A webes börtön celláiba önként vonulhatnak be mindazok, akik úgy tartják, hogy a magáncélú letöltés, másolás nem bűn, s inkább a börtönt választják a törvényjavaslat elfogadása helyett. A jelentkezők megadják adataikat (a weboldalon csak a nickek, a lakóhely és a foglalkozás válik nyilvánossá), s a cellaajtó rácsai mögé feltölthetik fényképüket.

A frissen alapított börtönnek a hír írásának időpontjában 417 lakója van.

Előzmények