Csetelés helyett olvass be neki hangosan!


A Second Life virtuális világ üzemeltetői a jövő héten elindítják a beépített hangszolgáltatás meghatározott felhasználó számára elérhetővé tett tesztjét, melynek segítségével a telepesek (a rezidensek) élőszóban is tudnak kommunikálni egymással. Az új eszköz béta-verziója március végétől áll majd minden felhasználó rendelkezésére.

Jelenleg az avatarok két módon tudnak kapcsolatba lépni egymással: vagy a szöveges csetelést választják, vagy pedig egy külső programot használják erre a célra. Az új eszköz kétféle használati módot enged majd meg: a személyes beszélgetést, amelynél közel kell egymáshoz lenniük a beszélgetőtársaknak a világon belül, illetve a csoportos beszélgetést, ahol nincs ilyen követelmény. S mivel a Second Life-on belül tulajdonosok rendelkeznek területeikkel, ezért az üzemeltető Linden Labs úgy tervezi, hogy földtulajdonosok megkapják azt a jogot, hogy be- vagy kikapcsolhassák a hangokat.

Az oldal üzemeltető szerint a felhasználók fokozódó nyomására vezetik be a hangos konverzáció lehetőségét, mert a hasonló There.com már 2003 óta használja ezt az eszközt. A Linden Labs sokáig szkeptikusan fogadta ezeket a javaslatokat, ám a Skype és a többi hasonló program egyre népszerűbbé válása rákényszerítette őket a saját program beindítására, melyet a cég partnerei, a Vivox és a DiamondWare fejlesztettek.


A béta-tesztelés idején a szolgáltatás minden felhasználó számára elérhető lesz, ezek után csak azok a nagy föld- és szigettulajdonosok használhatják ingyen, akik a jelenlegi havi 295 dolláros díjat megfizetik. A többi tulajdonosnak a jelenlegi díjnál magasabbat kell majd fizetni, ha hangosan is akar csevegni.

Ám az új szolgáltatást üdvözlők mellett vannak olyanok is, akiket nem tesz különösebben boldoggá, sőt. Legnagyobb gondban azok lesznek, akiknek az avatarja más nemű, mint a felhasználó valódi neme, hiszen a hang itt árulkodó lehet. Egy blogger úgy vélekedik, ez a technológia még nem elég fejlett a virtuális világ követelményeihez, hiszen csak akkor lenne elfogadható, ha a férfi felhasználó női avatarja női hangon, a Darth Vader avartart választó felhasználóé pedig Darth Vader hangján szólalna meg.

Úgy vélem, nem kell félni, megoldják…

Azóta történt

Előzmények