Nagykövetség nyílik a Second Life-ban


Svédország, elsőként a világ államai közül, diplomáciai képviseletet nyit a népszerű netes virtuális világban, a Second Life birodalmában.

A hírt pénteken jelentették be hivatalosan is, s Olle Wästberg, a Swedish Institute (a Svédország és a svéd kultúra népszerűsítését szolgáló intézmény, melyet a külügyminisztérium működtet) igazgatója az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányzat által is teljes mellszélességgel támogatott nagykövetséget információs portálként kívánják működtetni. Maga a virtuális hivatal nem lesz alkalmas ügyek lebonyolítására (tehát például vízumot nem lehet igényelni), de az ide látogatókat ellátják információkkal, hogy például hogyan lehet azokat a való világban elintézni, emellett az országgal kapcsolatos legfontosabb tájékoztató oldalakra is el lehet majd jutni. Az ötletgazdák úgy vélik, hogy a Second Life felépítése és lehetőségei kiváló terepet biztosítanak a hivatalos szerveknek is, hogy a Svédország iránt érdeklődőkkel könnyen és olcsón kapcsolatba léphessenek.

A San Franciscó-i Linden Lab által működtetett virtuális világban már számtalan nagyvállalat és kereskedelmi cég jelen van, sőt, mi is hírt adtunk róla, hogy a Reuters – s a magyar Index – is nyitott már itt irodát. Van már ugyan kanadai és egyesült államokbeli követség is, ám ezek magánkezdeményezések, a svéd az első, melyet valóban maga az érintett állam nyit meg.

A kapuit nemsokára kitáró diplomáciai képviselet beindítása után – mint Olle Wästberg elmondta – a Swedish Institute egy sziget megvásárlását is tervezi, amely otthont adna különböző svéd társaságoknak, cégeknek.

A Second Life-nak, pénteki jelentésük szerint, jelenleg 2 938 247 lakója van, s ezek több mint harmada az elmúlt hatvan napban telepedett le a virtuális világban.

Azóta történt

Előzmények