Csúsznak az új Firefox-kiadások

Firefox-logóAmikor karácsony előtt a várt kiadásra jelölt (RC) verzió helyett egy újabb, ötödik bétát adott ki a Mozilla a Firefox 3.6-ból, világossá vált, hogy az idén már nem fejeződik be a böngésző e változatának fejlesztése. A fejlesztők nem sokkal később az ütemtervet is frissítették: néhány napja már hivatalosan is „2010 első negyedéve” a final kiadásának céldátuma.

A Mozilla eredetileg azt tervezte, hogy a 3.6 első bétáját szeptember elején, az RC-t október második felében, a végleges változatot pedig novemberben adja ki. És bár már az első tesztverzió is közel két hónapos csúszással jelent meg, a fejlesztők bíztak abban, hogy a final még az év vége előtt elkészül, ám egyelőre még az RC sem látott napvilágot. Ez azonban nem nagy meglepetés: a Mozilla hagyományosan nem tudja tartani a fejlesztési menetrendeket: a határidők be nem tartását firtató kérdésekre általában az a válasz, hogy akkor adnak ki egy új verziót, „amikor elkészül”.

A madagaszkári Namoroka nemzeti parkról elnevezett 3.6 egyébként nem hoz drasztikus változtatásokat a felhasználók számára, a böngésző skinezését biztosító Personas kiegészítő integrálásán túl a fejlesztők elsősorban a válaszidő és a teljesítmény javítására összpontosítanak. A célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is.

A Mozilla egyben frissítette a Firefox 4.0 fejlesztési ütemtervét is: e nagy kiadás bétája 2010 nyarán várható, a végleges pedig „2010 végén vagy 2011 elején” jelenik meg. Korábban a fejlesztők még jövő októberi-novemberi kiadással számoltak. A tervek szerint ebben a változatban mutatkozik majd be a tabokat külön processzként futtató Electrolysis és a teljesen áttervezett felhasználói felület.

Azóta történt

Előzmények