Gyorsítsa fel a Firefoxot, és vele a számítógépet!

A TooManyTabs nevű ingyenes Firefox-kiegészítőt azoknak a felhasználóknak találta ki a népszerű Incredible Bookmarksot is jegyző Visibo, akik fülek özöneit nyitják meg böngészés közben, s ezáltal jelentős erőforrásokat kötnek le számítógépükön mind a memóriafoglalás, mind a processzorhasználat terén. A Firefox 3.0-s és újabb verziókkal kompatibilis modul egyfajta „várólistára” parkoltatja a megnyitott füleket, melyek ugyan továbbra is láthatóak maradnak a felhasználó számára, de a hagyományos tabokkal ellentétben nem kötnek le értékes erőforrásokat a rendszeren.

A Mozilla felületről egyszerűen telepíthető TooManyTabs egy új eszköztárat kreál a Firefox ablakára, melybe a tárolni kívánt füleket húzhatjuk be az egér segítségével (alternatív megoldás a felugró menü használata). A káoszt elkerülendő csoportokra, kategóriákra bonthatjuk fel a komplett tárat maximum hat sorban. Miután a fület pihenni küldtük az aktív mezőből, a hozzárendelt URL egy speciális könyvjelzőmappába kerül, a weblaphoz tartozó scriptek futása megáll, így az nem foglalja tovább a számítógép erőforrásait. Az oldal később egyetlen kattintással visszaállítható.

Hogy pontosan mennyi memória vagy processzoridő takarítható meg a TooManyTabs használatával, az természetesen a megnyitott oldalak jellemzőitől függ. Gyorstesztünkben a Prohardver! lapcsalád híroldalait és azok 1-1 cikkét nyitottuk meg, ez összesen 12 fület jelent. A kiegészítő használata nélkül a Firefox 92 százalékos processzorhasználatért volt felelős, és közel 190 megabájtnyi RAM-ot foglalt le magának (Pentium 4-es asztali CPU 2,5 GHz-en, 2 GB RAM-mal, Windows XP operációs rendszer). A TooManyTabs telepítése után a processzorhasználat 9 százalékban maximalizálódott, a foglalt memória pedig 120 megabájtra esett vissza.

Azóta történt

Előzmények