Idén már Firefox 3.6 nélkül maradunk

Firefox logóA Mozilla egész télen abban reménykedett, hogy sikerül még az idén előrukkolnia a nyílt forráskódú Firefox 3.6-os verziójával, de a kiadásra jelölt változat (RC) helyett ismét egy béta-verzió érkezéséről tudósíthatunk – sorban már az ötödikről. „Nagyon, nagyon közel állunk a kód lezárásához” – írták a december 15-én tartott értekezletet követően, ezt alátámasztandó megjegyezték, hogy „már csupán 8 további patch és a TraceMonkey [a JavaScript-motor] beolvasztása” várat magára. E módon elképzelhető, hogy az RC-t még az év vége előtt sikerül kibocsátaniuk, azonban a végleges szoftvert már biztosan csak jövőre telepíthetjük.

A legújabb bétát természetesen bárki letöltheti a Mozilla honlapjáról a jelenlegi 600 ezer tesztelőhöz hasonlóan. A fejlesztők igazán nem tétlenkedtek az elmúlt napokban: a november végén megjelent negyedik tesztverzióhoz képest pontosan 128 javítás található a kódban, a részletes lista megtekinthető a Bugzillán.

A késés közel sem ismeretlen fogalom a vállalat háza táján. Már a Firefox 3.6 első bétája is közel két hónapos csúszással jelent meg, november első hetében pedig úgy nyilatkoztak, hogy a kiadásra jelölt változat még abban a hónapban, a final pedig decemberben elérhető lesz. A határidők be nem tartását firtató kérdésekre általában az a válasz, hogy akkor adnak ki egy új verziót, „amikor elkészül”.

A madagaszkári Namoroka nemzeti parkról elnevezett 3.6 nem hoz drasztikus változtatásokat a felhasználók számára, a fejlesztők elsősorban a válaszidő és a teljesítmény javítására összpontosítanak. A célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is.

Azóta történt

Előzmények