Soha nem látott fokozatokba kapcsol a kriptobűnözés

Egy kutatás szerint 10,5 milliárd dolláros kárt okozott a kriptobűnözés a DeFi-szektorban eddig idén.

A decentralizált pénzügyi platformokon egyre nagyobb mértékű csalásokkal és lopásokkal kell szembenézni. Egy tanulmány szerint ezeken a platformokon 10,5 milliárdos volt az idei kár ezekből a tevékenységekből.

A gyorsan növekvő, de szabályozatlan DeFi-platformok kölcsönzést és megtakarítást is lehetővé tesznek, általában kriptovalutában, teljesen megkerülve a hagyományos pénzintézeteket, bankokat. A támogatók szerint a technológia olcsóbb és hatékonyabb hozzáférést enged a pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A DeFi-szektorba ömlik is a pénz, a kriptovaluták népszerűségének növekedésével párhuzamosan, a befektetők magas hozamokat remélnek. A szakemberek szerint azonban tombol a bűnözés a szabályozatlan szektorban, londoni Elliptic szerint a veszteséget nagyját indén szenvedték el a felhasználók, appokban, hitelezőplatformokon és tőzsdéken.

A kódokban lévő hibákra azonnal ugranak az Elliptic szerint a bűnözők, de pénzmosás céljából is előszeretettel választják a DeFi-szektort. Gyakoriak a csalások is. Az elemzők szerint a decentralizált appok hiába ígérik, hogy harmadik fél nem rendelkezik a felhasználó tőkéjével, annak bíznia kell a platform fejlesztőjében, hogy nem vétett hibákat, amik a pénz elveszítéséhez vezetnek.

A becslések szerint jelenleg 86 milliárd dollárt tárolhatnak DeFi-platformokon – ez a szám egy éve még 12 milliárd dollár volt. Más források ugyanakkor ennek többszöröséről beszélnek. A szektor egyik legnagyobb lopását augusztusban hajtották végre, 610 millió dollárnyi kriptopénzt lopott egy hacker a Poly Networktől – de állítólag a nagyját visszaadta.

Azóta történt

Előzmények