Hiány lehet jövőre az AMD processzorokból a kriptobányászok miatt

Processzorral lehet bányászni az új Raptoreum kriptopénzt, a nagy L3 cache-sel rendelkező AMD chipek a leghatékonyabbak a célra.

Úgy tűnik, hogy amennyiben bármilyen hardverrel bányászható valamilyen új kriptopénz, akkor a kapcsolódó termékekből hiány lesz a piacon.

Miközben az ethereum többszöri halasztás után, de PoW-ról PoS-ra áll át, sokan azt remélik, hogy mindez véget vet a nagy GPU-keresletnek, az árak végre visszatérhetnek a normál szintekre. Szakértői tippek szerint erre azonban leghamarabb 2023-ban kerülhet sor.

Természetesen a kriptopiacon is keresik az alternatívákat, olcsóbb komponenseket a bányászathoz: erre volt példa a Chia, amelyhez leginkább SSD kellett – az év első felében fel is verte az árakat, továbbá készlethiányokat okozott.


[+]

Most hasonló jelenség indult el az új Raptoreum kriptopénz (RTM) miatt, ez ugyanis processzorokkal bányászható. Nem akármilyennel: a Raptoreum GhostRider algoritmust használ, ami a nagy L3 cache-sel rendelkező processzorokat részesíti előnyben.

A tapasztalatok szerint az AMD Ryzen 9 3900 és a Ryzen 9 5900 széria a legjobb erre a célra. Szakértők szerint bár jelenleg stabilak a készletek, az új kriptopénz miatt jövőre hiány lehet az AMD processzorokból.

Mennyi az annyi?

Az RTM GhostRider algoritmusa „ASIC-ellenálló”, intenzív randomizáló technikákkal. Mivel nagy L3 cache-re van szükség, ezért a belépő- és középkategóriás AMD processzorok nem jó megoldások az RTM bányászatára. A bányászok éppen ezért a drágább modellek felvásárlásába kezdtek. A Ryzen 9 3950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 9 5950X 64 MB L3 cache-t kínál, ami a becslések szerint utóbbiaknál napi 3,43 és 4,16 dollárnyi bányászatot, bevételt jelent.

Bár a Ryzen 3000 szériás modellek hasonlóan termelnek, és már olcsóbbak, az AMD ezeket már nem gyártja, így a bányászok a nagyobb készletekre utaznak inkább. Állítólag célba vették a Threadripper 3970X-et is, továbbá a legújabb EPYC szerverprocesszorokat – ezekkel duplázható vagy megtizenkétszerezhető a napi kereset.

2022 elejére várható a nagyobb L3 cache-sel rendelkező AMD Ryzen 9-ek 3D V-Cache verziója, a jóslatok szerint azonban minden olyan erősebb AMD CPU-t elkapkodhatnak a bányászok a piacról, ami számukra ideális.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények