Kimentenék a bányászokat az amerikai kriptoadó alól

Azzal, hogy Joe Biden aláírta az 1200 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési javaslatot, sok kriptopiaci szereplő kerül az adóhatóság célkeresztjébe – két szenátor pontosítana.

Joe Biden elnök hosszú idő után írta alá az 1200 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési javaslatot. A fejlesztések költségeit részben adókkal fedeznék, ezen belül pedig a kriptopénzes tranzakciókat is megadóztatnák.

A jelenlegi formában a törvény kimondja, hogy a cégek (mint a kriptotőzsdék is) kötelesek bármilyen digitális eszköz tranzakcióját jelenteni az adóhatóság felé, ha az összeg átlépi a 10 ezer dollár értéket. Ezen felül a kriptoátutalást kezdeményezők is kötelesek jelenteni az adóhatóság felé, többek között.

A szektor persze az aggodalmát már kifejezte az új törvénnyel kapcsolatban, amely nagyvonalú nyelvezete miatt gyakorlatilag mindenkit tranzakciós brókernek minősít, a bányászokat, továbbá a coinok vagy a tárcák fejlesztőit is. Két szenátor, Ron Wyden és Cynthia Lummis szerint mindez visszafoghatja a szektorban az innovációt, ezért pontosítanának, kivételekkel.

Az ellentmondásosnak tartott kriptoadóztatás alól kivonnák a blockchain technológia és a tárcák fejlesztőit, hogy megvédjék az amerikai innovációt – de a kriptopénzeket eladókon és vevőkön behajtanák az adót, amivel a szenátorok szerint az illetők már eleve tartoznak. Szerintük a digitális pénzek megmaradnak a pénzügyi rendszerben, így a mostani döntések hatnak a késői jövőre is.

Wyden szenátor egyébként lelkes támogatója a gazdagok megadóztatásának is. Az egyik általa is támogatott tervezet miatt kényszerült Elon Musk jelentős részvénycsomag-eladásra, hogy adót fizethessen. A 6,9 milliárdos eladás előkészítését egy twitteres, szavazós színjáték követte, majd Musk újabb 973 millió dollárnyi részvénytől vált meg (előtte pedig jelezte Bernie Sanders szupergazdagokat megadóztató javaslatára, hogy mindig elfelejti, hogy Sanders még él). A mutatvány közel 200 milliárd dollárral csökkentette a Tesla piaci értékét (ezzel párhuzamosan az Amazon-hátszelű Rivian árfolyama tovább nőtt, így a Rivian már 153 milliárd dollárt ér, a világ harmadik legértékesebb autógyártója, és többet ér, mint a Volkswagen AG).

Szakértők szerint mindezt figyelembe véve Wyden nincs ellene a kriptoadóknak és a gazdagok megadóztatásának, de azt szeretné, ha az új törvények nem büntetnék a digitális eszközök fejlesztőit. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szenátorok javaslatából lesz-e valami.

Azóta történt

Előzmények