Jól viseli a válságot a Dell

Brian T. Gladden
Brian T. Gladden

Majdnem tíz százalékkal nőtt a Dell részvényeinek árfolyama, miután a vállalat tegnap közzétette harmadik üzleti negyedéves jelentését. Pedig az árbevétel elmaradt a várttól, és a nyereség is kevesebb volt, mint egy éve, a piac azonban értékelte a költségcsökkentő lépések eredményességét.

Az október 31-én véget ért negyedévben a világ második számú PC-gyártója 15,16 milliárd dollár árbevételt és 727 millió dollár profitot ért el. Mindkét mutató alacsonyabb volt, mint 2007 azonos időszakában, az előbbi 3,1, az utóbbi 5,1 százalékkal. A Wall Street magasabb árbevételt, viszont jelentősen kisebb nyereséget várt a vállalattól. „Ha választani kell a profit és a növekedés között, mi az előbbit fogjuk választani. De úgy gondolom, hogy a költségszerkezet folyamatban lévő átalakításával mindkettőt tudjuk majd biztosítani” – kommentálta a számokat Michael Dell elnök-vezérigazgató.

A Dell az elmúlt évben átfogó átszervezésbe kezdett. Tavaly 10 százalékos, összesen 8900 főt érintő leépítést jelentett be – ez éppen e hónapban fejeződött be –, majd az idén a termelés negyedének szerződéses gyártókhoz való kiszervezésével átalakította gyártási modelljét, létszámstopot hirdetett, és markánsan megnyirbálta az utazási és marketingkiadásokat. A két és fél éve a vállalat élére visszatért cégalapító, Michael Dell által elindított reformok célja, hogy 2011-re évi 3 milliárd dollárt faragjanak az üzemi költségeken.

A negyedév során az asztali PC-s üzletág árbevétele 14 százalékkal, 4,08 milliárd dollárra csökkent, miközben a noteszgépek forgalma 2,5 százalékkal, 4,85 milliárd dollárra nőtt. A szoftverek és a perifériák értékesítése 2,1 százalékkal emelkedett, 2,59 milliárd dollárra. A forgalom mind Amerikában, mind az ún. EMEA régióban visszaesett, de a gyorsan fejlődő BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India és Kína) a várakozásoknak megfelelően bővült.

Brian Gladden pénzügyi vezérigazgató az árbevétel csökkenéséért a romló gazdasági helyzetet tette felelőssé. Mint mondta: gyakorlatilag minden olyan piacon, ahol a Dell jelen van, tapasztalható lassulás, és rövid távon nem is várnak e tekintetben változást. Megerősítette azt is, hogy még mindig napirenden van a gyárak eladása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények