A Google is leépít, de csak fű alatt, csendben

Már napok óta terjed az informatikai szaksajtóban az a – leginkább a Szilícium-völgyhöz közeli szerkesztőségek által emlegetett – hír, hogy a világ egyik legerősebb, legnagyobb tartalékokkal rendelkező vállalata, a Google is kénytelen visszafogni kiadásait a pénzügyi és gazdasági válság miatt, ám ezt kevéssé látványosan teszi.

A Forbes magazin tegnap arról számolt be, hogy valóban, a cég visszafogja kiadásait, ám ebből azért nem lesz a mostanában szokásos „X vállalat elbocsátott Y számú dolgozót hír”, mivel a Google projektjei jó részét külső vállalkozókkal végezteti, ezért ezek esetében nem elbocsátásról, hanem a szerződés felmondásáról, a kiadott munka szüneteltetéséről van szó. A Forbes szerint a Google leginkább a komoly emberi erőt, sok energiát, ám szaktudást kevéssé igénylő manuális munkákat állítja le vagy korlátozza időlegesen: ilyenek például a Google Earthbe és a Google Mapsbe bekerülő panorámafotók készítése, illetve a szintén jelentős emberi erőforrást követelő könyvdigitalizálási munkálatok.

Ezekről a korlátozásokról azonban nem fognak híradások szólni, mivel míg a státuszból való elbocsátások közzétételére törvények kötelezik a vállalkozásokat, addig a szerződött cégekkel kötött megállapodások módosításának nyilvánosságra hozatalára nem. Így a Google – s mellettük még sok más kaliforniai székhelyű világcég – úgy hajthat végre leépítéseket, hogy ezek nem kerülnek a média látókörébe.

A Forbes megkísérelte a Google egyik szóvivőjétől megtudni, hogy mekkora mértékű ez a visszalépés, ám a vállalat képviselője csak annyit mondott, hogy Sergey Brin, a cég egyik alapítója és vezetője már októberben elmondta, hogy a Google a körülbelül 10 ezer fős külsős munkatársi gárdájának létszámát szeretné valamelyest csökkenteni (a vállalatnak körülbelül 20 ezer főállású alkalmazottja van egyébként). A riporterek ugyanakkor Trip Chowdhrytól, a Global Equities elemzőjétől viszont azt is megtudták, hogy a piackutató cég tudomása szerint a vállalt körülbelül 3000 külsős munkatárstól vált meg, emellett 300 teljes állású alkalmazott is kénytelen volt elhagyni a céget, miután több regionális irodát bezártak.

Azóta történt

Előzmények