A Didi meghódítaná a világot

A kínai vállalatnak nagy és merész tervei vannak, ők szeretnének a globálisan is a legnagyobbak lenni – sőt nagy ívű fejlesztéseket folytatnak a mesterséges intelligencia területén.

Az IT café is rendszeresen beszámolt arról, hogy a többszöri egyesüléssel létrejött, az Uberéhez hasonló megosztásalapú, telefonos alkalmazással személyszállítást szervező vállalkozás, a Didi Chuxingba (Titi Csuhszing – 滴滴出行) már közel a kínai piac kilencven százalékát birtokolja, és az Uber bármekkora lendülettel is érkezett meg Kínába, ezt a versenyt már az induláskor elveszítette (júliusban el is adták az érdekeltségeiket a Didinek, pontosabban egyesülési szerződést kötöttek) – ráadásul nemrég az Apple is beszállt egymilliárd dolláros befektetéssel a vállalatba.

A Didi vezetői mindenesetre igen magabiztosak, mivel Jean Liu, a vállalat elnöke kedden egy konferenciabeszélgetésen kijelentette, hogy megkezdik a globális terjeszkedést, és bár a világban nem lesz mögöttük az az erős állami hátszél, melyet otthon élvezhetnek, céljuk az, hogy ők legyenek globálisan a piacvezetők. Liu részleteket egyelőre nem akart elárulni, csak annyit közölt: „csak figyeljenek” („stay tuned”).

A Didi hiába csak egy országban van jelen, ám az a világ legnépesebb állama: napi 20 millió utazást regisztrálnak, és ez a mérőszám háromszor annyi, mint a világban található összes hasonló vállalkozásé – a pekingi központban naponta közel 70 terabájtnyi adatot dolgoznak fel.

Liu a beszélgetés során elmondta, hogy elemző algoritmusuk 90 százalékos pontossággal 15 perccel korábban megjósolja, hogy hol várható autórendelés – és ez még csak a fejlesztés eleje.

Az elnök hangsúlyozta, hogy bár gyakran személyszállítást szervező vállalatként gondolnak rájuk, ők azonban ennél sokkal többek, adatelemző vállalat, akik a fent említett rendszert addig fogják fejleszteni, amíg az megfelel az autonóm járművekben történő felhasználásra is.

Liu felvetette azt is, hogy jó esély van arra, hogy együtt fognak működni az Uber legnagyobb amerikai versenytársával, a Lyfttel is.

Azóta történt

  • Kína bekeményített

    Az országban tevékenykedő külföldi vállalatok háborognak, holott a világ számtalan részén, köztük az Egyesült Államokban is akadnak hasonló szigorú biztonsági törvények.

Előzmények