A ChatGPT-vezér digitális igazolványhoz kötné a feltétel nélküli alapjövedelmet

A ChatGPT-ről ismert OpenAI vezetője indította el a Worldcoin kriptoprojektet: egy digitális útlevélhez gyűjtenék be a biometrikus adatokat, íriszszkenneket az emberektől, ezért cserébe digitális igazolvány és ingyen kriptopénz, idővel feltétel nélküli alapjövedelem járna. Sok a kritika, a hatóságok már most is aggályosnak tartják a projektet.

Úgy tűnik, hogy Sam Altman, a ChatGPT-ről ismert OpenAI vezérigazgatója sokkal több és nagyobb tervvel rendelkezik, mint, hogy az AI-fejlesztések segítségével átformálja a világot, társadalmat, munkaerőpiacot és törvényeket – ezekre számos utalást tett már kampány- és lobbikörútjai során a világvezetőknek és a médiának is.

Ezt jelzi, hogy a múlt héten elindította a Worldcoin nevű kriptoprojektet. Ennek középpontja a World ID, egy digitális igazolvány, ami a cég szerint igazolja a jövőben, hogy valaki valódi ember, nem AI-bot. World ID megszerzéséhez fel kell iratkozni, majd élőben íriszszkennelést végrehajtani a cég egyik gömbjével, egy ezüstlabdával. A szkennelés során hitelesítik a valódi személyt, elkészül a World ID. Az ötlet mögé a San Franciscóból és Berlinből működő Tools for Humanityt tették.


[+]

A béta során 2 millió felhasználót gyűjtöttek, a mostani start keretében 20 országban, 35 városban kapcsolták turbófokozatra az íriszszkenneléseket és regisztrációkat. Kedvcsinálónak egyes országoknak a Worldcoin saját kriptopénzét, a WLD tokent is ingyen osztogatják.

A cég szerint egyébként a World ID a blockchain segítségével megőrzi a magánszféra védelmét, és senki nem tudja majd lekapcsolni vagy irányítani. A projekt szerint a generatív AI korában elengedhetetlen lesz a World ID, az AI ugyanis túl meggyőző az emberek alakításában.

Az AI megborítja a gazdaságot, jön a feltétel nélküli alapjövedelem

Sam Altman szerint a Worldcoin majd segíthet megoldani azt a problémát, hogy az AI felforgatja a gazdaságot. Az embereket szerinte elárasztja majd az AI minden területen, ez komoly gazdasági következményekkel jár a jövőben. Altman szerint ideje gondolni a feltétel nélküli alapjövedelemre is, mivel az AI egyre több munkát végez majd el az emberek helyett. Szerinte így lehetne küzdene az egyenlőtlenségek ellen, jövedelmi téren. Mivel World ID-t csak konkrét, valódi ember kaphat, szerinte ez segíthetne a feltétel nélküli alapjövedelem kiosztásában. Ez szerinte még távoli dolog, azt sem tudja, ki oszthatná ki a pénzeket – de a Worldcoin alapot adna ehhez.

A hatóságok nem értenek egyet

Európában már most hatalmas felháborodást kavart a projekt, a francia CNIL adatvédelmi hatóság szerint megkérdőjelezhető az egész projekt és a biometrikus adatok gyűjtésének és tárolásának törvényessége is.

A brit adatvédelmi hatóság szintén jelezte aggodalmát, és megkereste a céget a részletek kapcsán.

A franciák már vizsgálatot indítottak, ennek irányítását a német hatóság vette át.

Időközben a német adatvédelmi hatóság is jelezte igen súlyos aggodalmát, továbbá azt, hogy vizsgálódnak a Worldcoin kapcsán.

A Worldcoin szerint a rendszert az egyének magánszférájának védelméhez tervezték, és elkötelezettek a hatóságokkal való együttműködés terén. A Worldcoin Foundation maga a Kajmán-szigeteken működik, a Worldcoin protokol irányítójaként. Minden törvény és szabályozás betartását ígérik.

Azóta történt

Előzmények