Rászálltak a hatóságok az ingyen kriptopénzt osztogató cégre

A francia adatvédelmi hatóság ellenőrzéseket hajtott végre a Worldcoin párizsi irodájában, de más országok hatóságai is kiemelten figyelik a sokat ígérő és biometrikus adatokért ingyen kriptopénzt osztogató céget.

Többször foglalkoztunk már a Worldcoinnal, a ChatGPT-vezér Sam Altman társalapításában elindított, Kajmán-szigetekről működő céggel, amely egy gömb segítségével szkennelné be minden ember szemeit, majd eltárolná a biometrikus adatokat, és digitális igazolványt állítana ki az embereknek.

Ezzel nem csak a chatbotoktól és az AI-tól különböztetné meg az embereket, de mindenféle szolgáltatást biztosítana a kormányoknak is a világban, például segítene szétosztani idővel a feltétel nélküli alapjövedelmet. Aki hajlandó megadni a biometrikus adatait, annak ingyen kriptopénzt is adnak sok helyen, ezt a cég bocsátja ki. A gond csak az, hogy a hangzatos ígéretek ellenére nagyon súlyos biztonsági és adatvédelmi, sőt, morális aggályokat vet fel az egész projekt, ezért számos ország hatósága rászállt.

Legutóbb a francia adatvédelmi hatóság hajtott végre ellenőrzéseket a Worldcoin párizsi irodájában. Korábban megkérőjelezhetőnek nevezte a Worldcoin legalitását. Részleteket nem adtak ki azonban a vizsgálatokról.

A Worldcoin továbbra is tárt karokkal várja a kérdéseket, el szeretné oszlatni a hatóságok aggályait, ők állítólag ugyanis a magánszférát védik, igen robusztus rendszerrel, és elkötelezettek a hatóságokkal való együttműködésben. Lesz is dolguk: a franciák mellett a Argentína, Nagy-Britannia, Kenya, Portugália és Németország is súlyos aggályokkal vizsgálja őket.

Azóta történt

Előzmények