A világ legnevesebb magazinjai digitalizálva, ingyen – de vajon meddig?

Egy igen fiatal, júliusban indult weboldal, pontosabban az általa képviselt trend okoz komoly fejfájást a drága, exkluzívnak szánt, színes-szagos magazinok kiadóinak, akik egyébként is megszenvedik azt, hogy a papíralapú sajtótermékek folyamatosan veszítenek vonzerejükből a reklámpiacon.

A Mygazines.com híre már a magyar blogoldalakon is körbejárt, s nem véletlenül, hiszen a nálunk nem elérhető, illetve igen sok pénzbe kerülő, leginkább angol nyelvű színes magazinok szkennelt, gyakran igen friss változatai érhetőek el rajta. Az oldal legfőbb érdekessége, hogy egyfajta „közösségi szerzőijog-sértésre” biztatja felhasználóit, hiszen az igen jó minőségben közölt lapokat maguk az internetezők töltik fel – egyszerre maximum 150 MB méretben, vagy 600 oldal terjedelemben.

A leginkább érintett amerikai jogi szakértők egyöntetűen azt állítják, hogy a jelenleg 16 ezer regisztrált felhasználót jegyző oldal súlyosan megsérti a szerzői jogi törvényeket, de a tevékenységet folytató, a feltöltéseknek helyet adó offshore cég olyan ügyesen védte le magát, hogy roppant nehéz ellene bármit is tenni.

A törvényszegés nyilvánvalónak tűnik, hiszen még az európainál megengedőbb amerikai szabályozást is (mely a „tisztességes használat” – „fair use” – védelme alatt sokkal többet megenged a felhasználóknak e területen, mint a mi törvényeink) messze maguk mögött hagyták, ugyanis még a látszatra sem adnak, nyoma sincs az anyagok feldolgozásának, interpretálásának stb.; egyszerűen felteszik a digitalizált változatokat, anélkül, hogy a kiadókkal megegyeztek volna a feltételekről.

Mygaz
Ez már a 2008. szeptemberi(!) szám címlapja

A Mygazines.com működtetői azt írták egy július 29-én kiadott közleményükben, hogy nem követnek el semmi törvénytelent, olyan ez az oldal, mint az orvosi vagy hivatali várószobák, ahol újságok hevernek az asztalokon. Ezt az érvet egy, az AP hírügynökség által megkérdezett washingtoni ügyvéd elutasítja, mivel a weboldal szerinte jogvédett termékek másolatait árusítja, nem pedig magát a terméket, s az amerikai törvények szerint, aki megvásárolt egy fizikai példányt, másolatot egy jogvédett termékből, az bármit tehet vele – de másolni nem másolhatja.

Az ügyben természetesen nagy nevű lapok is érintettek (The Economist, People, Sports Illustrated stb.), s a szóvivők bejelentették, hogy jogi útra terelik az ügyet, vagyis beperelik az oldal üzemeltetőit. Az azonban komoly gond lehet, hogy az érintett cég webcímét a karibi térségben fekvő, brit fennhatóság alatt álló Anguilla szigetén jegyezték be, ahol nem lehet az amerikai törvényeket érvényesíteni, a hostingot pedig a Pirate Bay tulajdonosai által alapított svédországi PRQ biztosítja. Bizonyos esélyt ad a fellépésre, hogy az oldalt kiszolgáló szerverek egy része az Egyesült Államok területén található, ezeket leállíthatják, de a cég tulajdonosainak kilétét elvileg nem deríthetik ki (a bejegyzés szerint a kérdéses domén tulajdonosa: John Smith, a megadott anguillai címen és telefonszámon pedig senki nem jelentkezik be), s így perbe sem foghatják őket.

De ha végül megtalálják a módját, hogy elérjék őket, akkor az üzemeltetők nem hivatkozhatnak arra a törvényre, melyre a Google a YouTube kapcsán (a szolgáltató nem felelős a felhasználók tevékenységéért), mivel kifejezetten bátorítják a tagokat a feltöltésre. Az pedig felettébb érdekes kérdés, hogy vajon miből él meg az üzemeltető cég, mivel sem hirdetések nincsenek az oldalon, sem a regisztrált felhasználóktól nem kérnek díjat.

Azóta történt

Előzmények