Olaszország letiltotta a Pirate Bayhez való hozzáférést

Egy bergamói bíróság egy milánói jogvédő szervezet (Federazione contro la Pirateria Musicale – FPM) panasza nyomán elrendelte, hogy az olasz internetszolgáltatók tiltsák le, blokkolják a híres-hírhedt fájlmegosztó oldalhoz, a Pirate Bayhez való hozzáférést.

A döntésről a sajtót tájékoztató Alessandro Nencini, a bergamói gazdasági rendőrség ezredese elmondta azt is, hogy jelenleg négy személy ellen folyik eljárás az olasz szerzői jogi törvények megsértése miatt. A Pirate Bay – akik egyébként az ellenük irányuló intézkedéseket a fasiszta hagyományok újjáéledésének, a szólásszabadság megsértésének tartják, s a háttérben Silvio Berlusconi médiabirodalmát sejtik – a határozat után arra szólította fel felhasználóit, hogy vagy az OpenDNS használatával kerüljék meg a szolgáltatói tiltást, vagy pedig használjanak egy általuk megadott alternatív címet, ám az olasz hatóságok tegnap bejelentették, hogy sikerült teljes mértékben elzárniuk a svéd oldalt az olasz netezők elől. A Pirate Baynek vagy olasz szimpatizánsaiknak két hét áll rendelkezésükre, hogy fellebbezést nyújtsanak be a korlátozó döntéssel szemben.

Az olasz törvények szerint azokra, akiket a szerzői jog megsértésben vétkesnek találnak, legfeljebb három év börtön, maximum 15 ezer euró büntetés várhat, valamint az illegálisan terjesztett fájlok után darabonként 100 eurót kell fizetniük.

A mostani akció nyilvánvalóan egy nagyobb kampány része, mivel ugyanez a bíróság a múlt héten bezáratta Olaszország legnépszerűbb BitTorrent oldalát, melynek működtetői ellen szintén eljárás indult, s feltehetően ennek a projektnek a része az is, hogy Berlusconi egyik cége, a Mediaset nemrég perelte be a Google tulajdonában lévő YouTube videomegosztó portált, szintén a szerzői jogok megsértése miatt.

Azóta történt

Előzmények