A Disney+ nagy gondja: a globális terjeszkedés sem segít a streamingpiacon?

Bár a Disney+ az USA-n kívül gyors tempóban bővíti előfizetői táborát, a nyereség nem ilyen látványos.

A napokban az egész médiát bejárta a hír, hogy hatalmasat nőtt a Disney+ előfizetői tábora, miközben a Netflix lejtőn van. A Disney a nemzetközi terjeszkedének köszönheti mindezt, azonban hiába nő az USA-n kívüli felhasználói bázis, a színfalak mögött nem ilyen rózsás a helyzet, főleg a nyereséget illetően.

A cég tőzsdei árfolyama továbbra is csökkenő trendet mutat, az elemzők nem valami bizakodóak, annak ellenére sem, hogy a Wall Street becsléseit túlszárnyalta a Disney+. A műsorok és a gyártás költségei ugyanis egyre emelkednek, a befektetők és az elemzők elégedetlenek.

A Disney+ egyébként 7,9 milliós bővülés után 138 millió előfizetővel zárta márciust, idén nyáron még 42 országban elindul, és már 106 országban lesz jelen. A helyi nyelvű műsorok száma úgy 500 lesz, hogy tovább vonzzák az előfizetőket, és 2024 szeptemberére elérjék a 230-260 milliós bázist.


[+]

Az elemzők szerint a gond csak az, hogy a negyedéves bővülés több mint felét az indiai Disney+ Hotstar adta, ahol havi átlag 76 centet fizetnek az ügyfelek, míg az átlag az USA-ban 6,32 dollár.

A működési veszteség eközben éves szinten megtriplázódott, 877 millió dollárra rúgott, vagyis a gyártás és a műsorok költsége egyre emelkedik. Az effajta költségek a harmadik negyedévben további 900 millió dollárral emelkednek majd a saját gyártású műsorok és a sportlicencek miatt. A Disney vezetősége azt reméli, a jó tartalom előfizetőket hoz, az pedig profitot.

Az elemzők szerint szinte biztosra vehető, hogy a Disney+ tovább nő majd az új piacokra lépéssel és érdekes tartalmakkal, de mindez nem feltétlen lesz pénzügyi siker, és minden streamingcég túl nagy figyelmet fordít az előfizetői szám emelkedésére – pedig a streamingipar sajátosságából adódóan minden ilyen céget érint a lemorzsolódás, ami pedig nagyon rossz hatással lehet a bevételekre és a hosszú távú képre.

Azóta történt

Előzmények