Drágábbak lesznek a digitális fényképezőgépek

Noha eredetileg az összes videofelvételre alkalmas digitális fényképezőgép besorolását megváltoztatta volna az Európai Bizottság (EB) adóügyi és vámuniós főigazgatósága, szakértők pénteken arra tettek javaslatot, hogy csupán a felső kategóriás modelleket vegyék ki a vámmentes termékkörből. Jelenleg az EU-ba importált digitális gépek után nem kell vámot fizetni, de a videokamerákat 4,9 – illetve a külső forrásból kábelen keresztül felvenni képes készülékeket 14 – százalékos vám terheli. A Kovács László irányítása alatt álló testület úgy látja: mivel mindkét készülékkategória használható mozgóképrögzítésre, indokolt egy kalap alá venni őket.

Uniós szakértők pénteken lefektették azokat a specifikációkat, amelyek megléte esetén a fényképezőgép vámügyi szempontból videokamerának minősül. Ehhez legalább félórányi, 800 x 600 pixel felbontású, másodpercenként 23 képkockát tartalmazó mozgókép rögzítésére kell alkalmasnak lennie. Az ennél gyengébb videofelvételi képességekkel bíró – illetve a videofelvételre nem alkalmas tükörreflexes – modellek továbbra is fényképezőgépnek minősülnek. A Reuters beszámolója szerint az illetékesek úgy érzik: magasra tették a lécet, csak a legfelső kategóriás gépek felelnek meg ezeknek a specifikációknak, ezért a vásárlók nagy többségét nem érinti majd a besorolásváltozással járó áremelkedés. Egy azonban biztos: a technika fejlődésével az érintett modellek köre csak bővülni fog. A szakértői javaslatot az EB várhatóan két-három hónapon belül jóváhagyja.

Korábban több szakmai szervezet – köztük a nemzetközi PMA, i3a, EPIA és a japán gyártókat tömörítő CIPA – is tiltakozott a tervezett változtatás ellen, mondván: az sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Információtechnológiai Egyezményét (ITA), amely egyes informatikai termékek vámtételének eltörlését írja elő. A német fotográfiai ipart képviselő Photoindustrie-Verband e.V szerint a digitális fényképezőgépeket nem a videofelvétel lehetősége miatt vásárolják. Ezeket a készülékeket – ahogy általában a multifunkciós eszközöket – az elsődleges funkciójuk alapján kell kategorizálni, ez pedig a fényképezés – állították. 2006-ban körülbelül 5 milliárd dollár értékben szállítottak japán gyártók fényképezőgépeket az EU országaiba.

Azóta történt

Előzmények