Kifullad a digitális fényképezők piaca

2011-re a gyártók számára véget ér az aranykor a digitális fényképezőgépek piacán – jósolja az IDC. Tavaly még 15 százalékkal nőtt a készülékek forgalma – főként a nagyobb tudású gépek iránti és a fejlődő piacokon tapasztalható élénk keresletnek köszönhetően –, de a bővülés üteme az idén várható 114 millió eladott géppel már csak 8 százalékos lesz, az új évtized pedig visszaesést hoz. „Lassulást várunk, mivel minden régióban telítődik a piac, ami 2011-ben negatív növekedést eredményez” – mondta a Reuters-nek Christopher Chute, a piackutató elemzője.


Forrás: stock.xchng

Kivételt csak a nagyobb tudású, az objektív cseréjét megengedő digitális tükörreflexes (dSLR) gépek piaca jelent: e drágább modellek forgalma 2011-ben várhatóan 9 százalékkal, 8,5 millió darabra emelkedik. Tavaly a dSLR-piac 39 százalékos növekedést produkált. E szegmens 80 százaléka a Canon és a Nikon kezében van.

A digitális fényképezőgépek teljes piacán szintén a Canon a legnagyobb gyártó, a második helyen a Sony, a harmadikon pedig az Eastman Kodak áll. A Nikon itt csupán a hatodik a rangsorban, mert az Olympus és a Samsung is megelőzi.

Az IDC azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a fényképek készítésére is alkalmas mobiltelefonok nem jelentenek veszélyt a digitális gépekre. A piackutató úgy látja, hogy az előbbiek a technika gyors fejlődése ellenére sem lesznek képesek képminőségben felvenni a versenyt az utóbbiakkal, ezért a jobb és fontos felvételek készítéséhez továbbra is a digicameket fogják használni az emberek.

Azóta történt

Előzmények