Az FBI mindent tud a javításra leadott eszközökről

Az illegális tartalmak felfedése ugyan a nyomozók dolga, de ennek megvan a törvényes módja, melyet bizonyos esetekben nem tartanak be.

Egy régen zajló történet újabb fejezete íródott meg tegnap, amikor a civil jogvédő szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) legújabb jelentésében bizonyítékokat hozott arra, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) pénzért kapott információkat az egyik legnagyobb áruházlánc, a Best Buy karbantartó, javító és ügyfélszolgálati egységétől, a Geek Squad nevű vállalkozástól.

Az 1994-ben alapított Geek Squad eredetileg különféle, számítógépekkel kapcsolatos szolgáltatást (javítás, karbantartás, ügyfélszolgálati feladatok, támogatási ügyintézés) nyújtott szerződött ügyfeleinek, majd 2002-ben felvásárolta őket a Best Buy, és azóta nekik dolgoznak hasonló, illetve az igényeket kiszolgáló kibővített tevékenységi körökben. Így például ők végzik a közvetlen hardverjavítást vagy éppen a távoli segítségnyújtást is az áruházlánc ügyfelei számára.

Az EFF tavaly perelte be az FBI-t, mivel a jogvédők megalapozott gyanúval éltek, hogy a nyomozók törvénytelenül jutnak hozzá információkhoz a Best Buy ügyfeleinek javításra leadott gépeiről a Geek Squad egyes alkalmazottainak közreműködésével. Az FBI megtagadta az információk kiadását – pedig erre az információszabadságról rendelkező törvény kötelezi őket –, ezért terelődött jogi útra az ügy.

Végül hozzájutottak a dokumentumokhoz, és ezek a közlemény szerint megerősítik a gyanút, ugyanis azt bizonyítják, hogy a Geek Squad egyes alkalmazottai pénzért kiszolgálták az FBI információigényét. Ennek lényege az volt, hogy ha a szakemberek egy gép vagy egy rendszer karbantartása során „gyanús” tartalmat találtak, azt jelentették a hatóságnak, akik ezek után felülvizsgálták a tartalmat, és ha megalapozottnak látták a törvénysértést, csak akkor kértek a bíróságtól hivatalos engedélyt a kutatásra – ez utóbbival lehet csak egy jogi eljárás során törvényesen vádat emelni.

Azóta történt

Előzmények