A Google-t a külföldön tárolt levelek kiadására kötelezték

Az egymásnak teljesen ellentmondó ítéleteket az magyarázza, hogy a vonatkozó szabályozás már rég elavult.

Nem sokkal az után, hogy a Microsoft egy fellebbezési eljárás során nyert, hasonló ügyben a Google vesztett: pénteken egy szövetségi bíróság kimondta, hogy a vállalatnak át kell adnia a házkutatási paranccsal hozzájuk forduló Szövetségi Nyomozóirodának (FBI) azokat a leveleket, melyeket az USA területén kívül található szerveren tárol.

Mint nemrég megírtuk, a Microsoft ügyében egy újabb fellebbezési eljárás lezárásaként egy New York-i bíróság nagy vita után úgy döntött, hogy helybenhagyja a bíróság júliusi határozatát, így a Microsoft nem kötelezhető arra, hogy átadja az igazságügyi minisztérium hatóságainak azokat a felhasználói adatokat, melyeket a vállalat nem az Egyesült Államok területén található szervereken tárol.

A Google esetében az FBI egy amerikai csalás után nyomozva kérte a leveleket tőlük. Thomas Reuter bíró határozatában kimondta, hogy a levelek átadása nem minősül lefoglalásnak, így nem sérti a tulajdonosi jogokat, és a nyomozás érdeke felülír egyéb aggodalmakat. Ezzel szemben a Google jogászai a Microsoft ügyében hozott döntést precedensként szeretnék kezelni, így erre hivatkozva fogják megtámadni a pénteki ítéletet.

A két határozat közötti különbség valószínűleg azzal magyarázható, hogy bár a bírók mindkét esetben az idevágó 1986-os törvényre (Stored Communications Act) hivatkoztak, ezt a törvényt azonban már rég támadják, ugyanis – érvelnek a kritikusok – a több mint harminc éves szabályozás teljesen alkalmatlan a mai, globális viszonyok között felmerülő problémák kezelésére (erre a Microsoft-ügyben a bíróság ki is tért, és felhívta a törvényhozók figyelmét, hogy felül kell vizsgálni és modernizálni kell a törvényt). A jelenlegi mindennapi nyomozási és bírósági gyakorlat a különböző adatvédelmi szabályozások miatt nemzetközi konfliktusokat okoz, kaotikus a helyzet.

Azóta történt

Előzmények