Egy spammer király lehet a tőzsdén

Létezik egy tipikus spames e-mail, melyben olcsó részvényeket ajánlanak az embereknek, azzal kecsegtetve őket, hogy az adott vállalat értékpapírjai emelkedőben vannak. Azok, akik az ilyen üzenetek felhívásainak engedelmeskednek, befektetéseiknek akár nyolc százalékét is elveszíthetik két nap alatt. A spammerek viszont, akik alacsony árú részvényeket vásárolnak, mielőtt körleveleiket elküldik, általában 4,9–6 százalék nyereségre tesznek szert.

A Social Science Research Network nemrég publikált tanulmánya szerint vizsgálatuk bebizonyította, hogy a híres mondás a spammerek esetében némileg módosult, s ma így szól: „Vegyél olcsón, spammelj sokat!” A kutatók szerint körülbelül 730 millió spamet küldenek el hetente – léteznek ennél jóval magasabb számot feltételező becslések is –, s ezek 15 százaléka részvényvásárlásra biztatja a címzettet.


Forrás: www.sg1archive.com

A kutatás vezetői – az amerikai Purdue Egyetem professzora, Laura Frieder, illetve az oxfordi egyetem Internet Intézetének munkatársa, Jonathan Zittrain – több mint 75 000 kéretlen elektronikus levelet és ezek hatásait elemezték. Az általuk számításba vett, részvényt kínáló leveleket 2004 januárja és 2005 júliusa között küldték el. Az e-maileket vagy Zittrain professzor kapta, vagy pedig olyan hírcsoportba tették fel, mint például a Nanas – ahol egyébként a rendszeradminisztrátor dolga, hogy védje a felhasználókat a spamektől. A kutatók megbecsülték az adott részvényekre vonatkozó kampányban elküldött e-mailek számát, s a kampányszerű spameléseket összevetették a tőzsdei ármozgásokkal.

Eredményként azt kapták, hogy ha a spammer a körlevél indítása előtt vásárolt az adott részvényből, akkor azokat a kampány indításának másnapján már legalább 4,9 százalékos haszonnal adhatta el. Az viszont, aki a spamen felbuzdulva vásárolt a papírokból, a befektetett 1000 dollárjáért két nap múlva már csak 947,5 dollárt kaphatott, az igazán nagyszabású spamkampányok esetében pedig csak 930 dollárt. „S ez a pénzügyi mozgás nem csak azokat érintette, akik olvasták a spameket, hanem azokat is akik egyéb okból fektették a pénzüket az adott részvénybe.”

Azóta történt

Előzmények