Egyezkedik a Microsoft Brüsszellel?

Az Európai Bizottság (EB) által eddig összesen 1,68 milliárd euró bírsággal büntetett Microsoft megegyezés útján szeretné lezárni az üzleti gyakorlatát vizsgáló, még folyamatban lévő két versenyügyi eljárást – értesült bennfentes forrásoktól a Bloomberg. A hírügynökség úgy tudja, hogy a cég még az előtt szeretne pontot tenni az ügyek végére, hogy október végén lejár a jelenlegi versenypolitikai biztos, Neelie Kroes mandátuma.

Brüsszel egyrészt azt vizsgálja, hogy a Microsoft az internetes böngészők piacán törvényellenes módon korlátozta-e a versenyt azzal, hogy a Windowsokba beépítette saját browserét, az Internet Explorert; másrészt pedig azt, hogy versenyellenes módon visszatartott-e olyan információkat, melyek a termékeivel – az Office irodai csomaggal, szerverszoftvereivel és a .NET keretrendszerrel – együttműködő megoldások fejlesztését teszik lehetővé. Ez utóbbi vizsgálat kiterjed a 2007-es Office csomagban bevezetett Office Open XML dokumentumformátum interoperabilitására is.

A Bloomberg szerint már folynak a tárgyalások a felek vezető illetékesei között a megegyezésről. A hírügynökség úgy tudja, Neelie Kroes is szeretné még távozása előtt lezárni ezeket az ügyeket. Az EB a Microsofttal folytatott tárgyalások hírét nem kommentálta.

Azóta történt

Előzmények