Egyre lassabban bővül a Dell forgalma

A világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, az egyesült államokbeli Dell Inc. nettó nyeresége az október 28-án zárult harmadik üzleti negyedévben 28 százalékkal, 606 millió dollárra csökkent. A profitot 442 millió dollárral kurtították meg az ügyfélszolgálati hálózat átszervezésének, a fölöslegesnek minősített irodák bezárásának költségei. A cég a negyedév során rekordszámú, 9,2 millió PC-t értékesített, az asztali számítógépek eladásából származó összbevétel azonban az árak lemorzsolódása miatt mégis csökkent, amire a cég történetében már nagyon régen volt példa. Csekély vigasz, hogy a szeptemberben piacra dobott, felsőbb kategóriájú XPS-modellek egyelőre, úgy tűnik, beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A forgalom 60 százalékát az Egyesült Államok adta; a második legnagyobb piac pedig továbbra is Nagy-Britannia. A legnagyobb mértékben, 46 százalékkal a kínai piacon nőtt a bevétel, az ázsiai ország ezzel Japánt megelőzve a Dell harmadik legnagyobb piacává vált.

Az árbevétel 11 százalékkal, 13,9 milliárd dollárra nőtt, ez a cég utóbbi három évének legkisebb mértékű forgalombővülése. Ennek ellenére Kevin Rollins vezérigazgató még mindig tarthatónak ítéli a 80 milliárd dolláros éves forgalmat előirányzó célkitűzését, igaz, ezúttal nem erősítette meg, hogy ezt 2009-ben kívánják elérni. A piac a bizonytalan optimizmust nem díjazta: a Dell részvényárfolyama, amely az idén 31 százalékkal esett vissza, a bejelentést követően további 1,2 százalékkal csökkent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

  • Pálfordulás a Dellnél?

    Ezúttal is egy elemzőtől származik az értesülés: a vezető PC-gyártó fél éven belül feladja exkluzív Intel-pártiságát, és nyit az AMD felé.

  • Magához tért a Dell

    A várakozásokat felülmúló eredményt jelentett a világ legnagyobb PC-gyártója. A tárolóeszközök és a notebookok mentek a legjobban.

Előzmények