Hivatalosan is fizetésképtelen az Elcoteq

Fizetésképtelenné nyilvánították az Elcoteqet – jelentette be ma a vállalat maga. A Luxemburgban bejegyzett, finn szerződéses gyártót mostantól a kinevezett vagyonfelügyelő irányítja, részvényeinek kereskedését tegnap felfüggesztették a helsinki tőzsdén.

Amint arról beszámoltunk, az elektronikai termékeket gyártó Elcoteq júliusban ún. felügyelt irányítás alá helyezte magát, miután a hitelező pénzintézetek nevében a Danske Bank elutasította a cég hiteltörlesztésének átütemezését, és befagyasztotta egyes számláit. A vállalat tegnap bejelentette, hogy a hitelezőkkel és az ügyfeleivel azóta folytatott egyezkedések eredménytelenül zárultak, nem sikerült a hitelezők számára elfogadható egyezségre jutni, és nem tudja kifizetni közel 35 millió eurós adósságát. Mivel a cég nem rendelkezik a számlái felett, nem tudja a tevékenységét folytatni, és a felügyelt irányítás feltételeit sem tudja teljesíteni, tegnap csődöt jelentett.

Az anyavállalat csődje egyelőre nem érinti a pécsi gyárat, de annak szakszervezeti vezetője szerint a hazai üzem sorsa is megpecsételődött. Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezetének vezetője az MTI-nek azt mondta: a pécsi gyár további sorsa változatlanul a tulajdonosok kezében van, bár sok variációs lehetőség nincs. Nincs munka, sem vevő, így egy felelős vezetői magatartásból az következik, hogy ha kifutottak az utolsó megrendelések, az európai cég után a pécsi üzem következik. Novodárszky Béla hangsúlyozta: ezt nem a pécsi vezetés dönti el.

Az Elcoteq európai – főleg balti és oroszországi gyártóhelyei – eladásával karcsúsodott az utóbbi pár évben. Ennek nyomán 2009 júniusában közölték, hogy a nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítják. Ennek ellenére a gazdasági válság kirobbanása után az Elcoteq Magyarország Kft. dolgozóinak létszáma is jelentősen csökkent. A cégcsoport fizetésképtelensége és csődközeli helyzete miatt a közelmúltban Pécsen a még megmaradt mintegy 200 fős, munkaerő-kölcsönzéssel dolgozó állomány mellett 615 saját dolgozót is elbocsátottak. A cégnek a korábbi 7000 helyett jelenleg 1500 munkavállalója van. A hazai kapacitás egy részét a hálózatiberendezés-gyártó Huawei használja.

Az Elcoteq – mely 1998-ban jelent meg Magyarországon, és a korábbi három helyett ma már csak egyetlen üzemben termel – a 2010-es évet 1,07 milliárd euró árbevétellel és 14,7 millió euró adózás utáni eredménnyel zárta. A vállalat forgalma öt év alatt a negyedére esett vissza.

Azóta történt

Előzmények