Gyárat telepít Pécsre a Flextronics

A több országban is együttműködő Huawei és Flextronics Magyarországon is partnerségre lépett – jelentették be ma Budapesten. A megállapodás értelmében a szingapúri székhelyű elektronikai gyártó új üzemet telepít Pécsre, ahol a kínai vállalat távközlési berendezéseit fogják gyártani.

Az új gyár nem zöldmezős beruházással jön létre: a vállalat Pécs belvárosától mintegy tíz kilométerre nyugatra bérel ingatlanokat, ezekben alakítja ki az üzemet. Czakó Tibor, a Flextronics Global Services ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a gyártást rövid időn belül meg kell indítani, ezért nem is gondolkodtak szűz beruházásban. A tervek szerint a gyártósorokról már december 5-én legördülnek az első termékek, majd fokozatosan fut fel a termelés. Az év végéig 100 főt vesznek fel, de a létszámot 2012-ben – a megrendelésektől függően – akár 500 főre is bővíthetik.

A két vállalat vezetői a sajtótájékoztatón (Fotó: Huawei)
A két vállalat vezetői a sajtótájékoztatón (Fotó: Huawei)

Az IT café kérdésére Patricio Qin, a Huawei európai ellátóközpontjának igazgató-helyettese elmondta: a múlt héten csődöt jelentett Elcoteq pécsi gyárában korábban mintegy 400 alkalmazott foglalkozott Huawei-termékek gyártásával. A finn szerződéses gyártó bedőlése miatt a nyár óta a Huawei nem tudta teljesíteni gyártási célkitűzéseit, az új együttműködés e „beszállítói problémát” oldja meg. A vállalat bízik abban, hogy néhány hetes csúszással tartani tudja majd azt a tervét, amely szerint az év végére 1,2 milliárd dolláros forgalmat ér el Magyarországon.

Czakó Tibor elmondta: a helyszín kiválasztásakor szempont volt, hogy a baranyai megyeszékhelyen az Elcoteq révén rendelkezésre áll a képzett munkaerő. „Szívesen várunk innen is alkalmazottakat”, de alapvetően a szabad munkaerőpiacról fognak dolgozókat toborozni – tette hozzá.

A Flextronics új pécsi üzemében elsősorban vezeték nélküli és optikai távközlési berendezéseket gyártanak majd, többek között itt készülnek az olaszországi optikaihálózat-fejlesztés alapját adó maghálózati berendezések is. Ez a gyár lesz az itthon több mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató Flextronics ötödik magyarországi telephelye Budapest, Zalaegerszeg, Sárvár és Tab után.

Azóta történt

Előzmények