Elmarad az IBM-Sun házasság?

Ma a hírügynökségek egymást túllicitálva adtak hírt arról – mindegyik neve elhallgatását kérő belsős forrásokra hivatkozva –, hogy a hétvégén zátonyra futottak az egyeztetések az IBM és a Sun között. Az egész sztorit megszellőztető Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Sun igazgatótanácsa szombaton leszavazta az IBM hivatalos ajánlatát, amely válaszul másnap vissza is vonta azt.

A gazdasági lap szerint a tanács két frakcióra oszlott: a cégalapító-elnök Scott McNealy mögött felsorakozó csoport az ügylet ellen van, míg az elnök-vezérigazgató Jonathan Schwartz vezette tábor mellette. Azt nem tudni, hogy az IBM pontosan mekkora összeget ajánlott – a legutóbbi hírek részvényeként 9,50 dollárról, így összesen 7 milliárd dollár körüli vételárról szóltak –, de állítólag nem is ez áll a nézeteltérések fókuszpontjában. Hanem az, hogy a Sun még mindig nem látta biztosítva, hogy az IBM az ügyletet mindenáron, a várható versenyügyi kifogások ellenére is keresztülviszi. Más források szerint a McNealy-frakció a vételárat is kevesellte (noha az a vállalat március közepi piacé értékének több mint kétszerese).

A Wall Street Journal mindenesetre megjegyzi: elképzelhető, hogy csak a jobb feltételek kizsarolását célzó taktikázásról van szó, ami az efféle tárgyalások végső fázisában nem ritka. A lap egyik forrása ezt erősíti: a neve elhallgatását kérő informátor szerint a helyzet még „képlékeny”, a felek telefonon továbbra is egyeztetnek. Ha a Sun valóban taktikázik, az meglehetősen merész lépés a részéről, mert a hírek szerint másik kérő nincs a láthatáron. Elemzők szerint a Sun igazgatótanácsának lesz mit magyaráznia, ha tényleg elutasítottak egy elég nagyvonalúnak mondható vételi ajánlatot.

Azóta történt

  • Az IBM-nek nem kell a Sun

    Tovább spekulál a sajtó a felvásárlásról. A legfrissebb hír az, hogy az IBM visszalépett.

  • Az Oracle veszi meg a Sunt!

    A vételár összességében a 7,4 milliárd amerikai dollárt is meghaladhatja. A Sun részvényei szárnyalnak a hírre.

  • Erős az IBM

    Az árbevételt az izmos dollár amortizálta ugyan, de a nyereség felülmúlta a várakozásokat.

  • Az IBM lenyúlná a Sun ügyfeleit

    A céget végül nem szerezte meg a Nagy Kék, de az ügyfeleit még megszerezheti. Akciós migráció.

Előzmények

  • Az IBM nem menekülhet a Suntól

    Lapértesülések szerint a Sun hajlandó engedni a vételárból, ha az IBM garanciát vállal arra, hogy mindenképpen végigviszi az akvizíciót.

  • Az IBM 8 milliárd dollárt is adna a Sunért?

    Újabb részletek szivárogtak ki a két vállalat egyesülésének előkészületeiről. Ha a jogászok igyekeznek, már a jövő héten megszülethet a megállapodás.

  • Az IBM megveszi a Sunt?

    A Wall Street Journal úgy tudja, 6,5 milliárd dollárt lenne hajlandó kicsengetni a Nagy Kék. De még nem biztos, hogy sikerül megegyezni.

  • Solarisos szerverekkel újít a HP

    A vállalat az ügyfelek kérésére vette fel kínálatba a Sun rendszerét.