Az IBM megveszi a Sunt?

Az IBM tárgyalásokat folytat a Sun Microsystems felvásárlásáról – írja a Wall Street Journal jól értesült vállalati forrásokra hivatkozva. A gazdasági lap szerint az ügylettel az IBM növelhetné a befolyását az internetbizniszben, az adattároló rendszerek piacán, illetve a kormányzati és távközlésben érdekelt ügyfelek körében.

A két cégnek – írják – számos közös vonása van. Többek között mindketten elsősorban vállalati felhasználók számára kínálnak megoldásokat, és nem csak a domináns Intel-Microsoft platformon. Emellett mindketten elkötelezett támogatói a nyílt forráskódú megoldásoknak, a Linuxnak és a Javának.

A Wall Street Journal forrásai úgy tudják, egyelőre nem született megállapodás az akvizícióról – és az sem biztos, hogy fog. A jelenleg asztalon lévő javaslat szerint az IBM 6,5 milliárd dollárt fizetne készpénzben a Sunért, ez az ajánlat a keddi részvényárfolyam közel duplájára értékelné a céget.

A lap szerint a Sun az elmúlt hónapokban aktív vevőkeresésbe fogott, és több nagy informatikai vállalatot megkörnyékezett, többek között a Hewlett-Packardot és talán a Dellt is. A HP elutasította az ajánlkozást, míg a Dell ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott. Ha megvalósulna, ez lenne az IBM történetének legnagyobb felvásárlása.

A hír hatására a Sun-papírok árfolyama a frankfurti tőzsdén több mint 61 százalékkal, 6 euróra emelkedett.

Elemzők már hónapokkal ezelőtt felvetették, hogy az 1982-ben gründolt és a dotkomkorszak hajnalán szárnyaló, majd a lufi 2001-es kipukkanása óta önmagát kereső Sun felrázásának egyik lehetséges útja a cég eladása lenne, részben vagy egészben. A vállalat vezetői azonban tavaly novemberben még tagadták, hogy napirenden lenne ilyesmi.

Azóta történt

  • Az IBM 8 milliárd dollárt is adna a Sunért?

    Újabb részletek szivárogtak ki a két vállalat egyesülésének előkészületeiről. Ha a jogászok igyekeznek, már a jövő héten megszülethet a megállapodás.

  • Megújul az Internet Archive

    A Sun segítségével új adatközpontba költöznek, emellett létrehoznak egy biztonsági tárhelyet is Egyiptomban.

  • A Solaris és a SPARC el fog tűnni?

    Az Intel vezérigazgatója jobban örülne, ha független maradna a Sun. Szerinte nem a Cisco szerverpiaci antréja, hanem a nyomott ár miatt lép az IBM.

  • Az IBM nem menekülhet a Suntól

    Lapértesülések szerint a Sun hajlandó engedni a vételárból, ha az IBM garanciát vállal arra, hogy mindenképpen végigviszi az akvizíciót.

Előzmények