Előz az AMD

Az Advanced Micro Devices augusztusban immár másodszor szerepelt jobban az Egyesült Államok kiskereskedelmi piacán, mint a chipgyártó mamut Intel. A Current Analysis piackutató jelentése szerint az augusztus 21-én véget ért héten értékesített PC-k 54 százalékában volt AMD-chip, míg 45 százalékában Intel-lapka. (A fennmaradó egy százalék az Apple-é).


A piackutató adatai azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi csatornákban eladott számítógépek piacán az Intel részesedése az év eleje óta fokozatosan csökken. Az AMD először – egy hét erejéig – idén áprilisban kerekedett történelmi riválisa fölé, augusztusban azonban már két heti győzelmet is besöpört.

A Current Analysis elemzője szerint az Intel vezető szerepe természetesen nincs veszélyben, hiszen a Santa Clara-i vállalat a dinamikusan bővülő notebook-piacon és a vállalati piacon továbbra is erős, de a számok azt mutatják, hogy az AMD-nek jól megy üzlet. Ráadásul az olcsó Sempron processzorok bevezetése és az Intel mobil számítógépekre fókuszáló reklámhadjárata mind az AMD desktop pozícióit erősítheti.

Az Intel eközben nincs jó formában. A vállalat – éppen a késő augusztusra várt keresletélénkülés elmaradására hivatkozva – a múlt héten csökkentette a harmadik negyedévre vonatkozó árbevétel- és haszonrés-prognózisát. A forgalom a szeptemberrel véget érő háromhónapos időszakban 8,3 és 8,6 milliárd dollár között lesz a módosított előrejelzés szerint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények