Elrobog az Expressz, nő az eva, agyő IHM

Szombaton hozta nyilvánosságra a kormány az „Új egyensúly” programját, amely – az ország pénzügyi egyensúlyának javítása érdekében – mindenkit érintő megszorító intézkedéseket tartalmaz. Az informatikai területet elsősorban az eva mértékének eddigi 15-ről 25 százalékra történő emelése és a számítógép-vásárlásokhoz kapcsolódó Sulinet Expressz program megszüntetése érinti. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megszűnése egyelőre csak egy jelzés arra, hogy ez a terület esetleg kisebb szerepet kap a következő években, mint ahogy eredetileg tervezték.

Fájó az emelés, de még ne temessük az evát!

A szektor kisvállalkozói különösen érintettek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) változásainál, hiszen a programozók, rendszerfejlesztők, számítástechnikusok előszeretettel választották ezt az adózási formát, mivel átlátható és kiszámítható a közteherviselés mértéke, megszabadultak a bonyolult könyvelési és számviteli kötelezettségektől – nem kellett az adóhatóság zaklatásától tartaniuk, ha kötelezettségeiket előírásszerűen teljesítették. A kormányprogram még az idei évben életbelépő adókulcsemelést tartalmaz, amely várhatóan rontja majd az informatikával foglalkozó kisvállalkozók és vállalkozások versenypozícióit. Az emelés – bár nagyon fájdalmas – még talán nem lépte túl azt a kritikus határt, amitől mindenki menekülne az eva hatálya alól. E tervezett döntés nagyon nem illik abba az országépítő koncepcióba, amit a kisvállalkozások felzárkóztatására, a határon túli versenytársak előnyének csökkentésére gondoltak nem is oly rég az ország stratégái.

Búcsúzunk tőled, Sulinet Expressz!

2007-től a tervek szerint megszűnik a számítógép-beszerzésekhez ma biztosított 60 ezer forintos adókedvezmény. A 2003 júliusában nagy reményekkel indult program először a tanulók szüleit és a pedagógusokat támogatta adókedvezménnyel a termékek széles skálájával, de idővel folyamatosan szűkült a támogatott hardverek köre. Napjainkra már „csak” a komplett számítógépek és a monitorok maradhattak a régóta jobb sorsra váró Sulinet Expressz listáin. Idővel olyan változások tanúi lehettünk, hogy míg a termékkör folyamatosan szűkült és az adókedvezmény felhasználásának feltételei szigorodtak, egyszer csak az oktatási intézmények szereplői mellett mások is részesülhettek támogatásban. Bárki, akinek a jövedelme nem haladta meg a limitált szintet és volt saját forrása a vásárláshoz, élhetett az adócsökkentés e módjával. Összefoglalóan elmondható: a Sulinet Expressz soha nem találta meg igazán a helyét, mert hol a tanulókat, hol pedig a szociálisan rászorulókat gondolta támogatni, de mégis mindig valahogy a jobb anyagi körülmények között élők tudták igazából kihasználni a lehetőségeket. A kereskedők is panaszkodtak: kiszámíthatatlannak, bürokratikusnak találták a rendszert, többek között ezzel indokolták, hogy a támogatott termékek gyakran drágábbak voltak hasonló szabadpiaci társaiknál.

Két dudás egy csárdában

Az elmúlt négy évben az IKT-szektor fontosságának elismeréseként külön minisztérium felügyelte és szabályozta e területet vitatott eredményességgel, de a kritikusok szerint már a minisztérium indulásakor borítékolható volt, hogy a jog- és hatáskörök megosztása miatt zavarok lesznek a kormányzati munkában (a Miniszterelnöki Hivatal, a GKM és egyes kérdésekben az oktatási tárca is hozott döntéseket szakkérdésekben). Az elmúlt négy év tapasztalatai alapján most már megállapítható: hibás döntés volt a többcentrumú kormányzati struktúra. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felszámolásának terve már jó ideje ismert, az IKT-szektor képviselői – többek között a bizonytalan koncepció miatt is – a napokban, egy nyilvános közleményben egyeztető tárgyalásokat kezdeményeztek. Hat pontban foglalták össze az általuk vélt legsürgetőbb tennivalókat. Az iparág hazai kormányzati irányítása várhatóan a Kóka János által vezetett Ipari és Közlekedési Minisztérium feladata lesz, ami némi bizakodásra adhat alapot, hisz a miniszter az informatika területéről érkezett a minisztérium élére, ezért jól ismeri az IKT-szektor minden búját-baját, illetve a látványos fejlődéshez (nemzetközi kitöréshez) szükséges kormányzati tennivalókat is – megelőlegezve a bizalmat – képes lesz reményeink szerint hatékonyan levezényelni.

Azóta történt

Előzmények