Erősített az IBM, rontott a Yahoo

A New York-i tõzsde zárása utáni kereskedésben 12 százalékot esett az internetes szektorban érdekelt Yahoo részvényárfolyama, miután a vállalat a vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be. Szakértők szerint az egész iparág megérezheti a gyenge Yahoo-számokat.

A webóriás nettó eredménye 247 millió dollár volt a tavalyi negyedik negyedévben, ami 16 centes részvényeként profitot jelent, szemben az elemzők 17 centes várakozásával. A piacot az keserítette el, hogy az eredmények nagy részben egyszeri hatásokkal voltak magyarázhatóak, ami a kedvezőtlen kilátásokat jelent. A Yahoo forgalma 39 százalékkal, 1,5 milliárd dollárra nőtt. A gyenge vállalati eredményt az egyik legnagyobb rivális is megérezte, a Google árfolyama ugyanis 2,5 százalékkal csökkent.

Jól teljesített viszont az IBM. A társaság adózott eredménye 3,19 milliárd dollár volt október és december között, ami 13 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi profitnál. A cég bevételei 24,4 milliárd dollárt tettek ki, azaz 21 százalékkal többet a tavalyi bázisadatnál. Az IBM-nél elsősorban a vállalati eladások futottak fel. A jó eredmények ellenére vesztett értékéből a vállalat részvénye, az 1,3 százalékos csökkenést nagyrészt egyéb technológiai részvények – főként az Intel és a Yahoo – kifejezetten gyenge szereplése magyarázta.

Azóta történt

Előzmények