Az EU az árbevétel alapján adóztatná meg a nagy tech cégeket

Az irányelv még csak javaslat, de várhatóan heteken belül érvénybe lép az új szabályozás. Egyelőre mérsékelt lesz a teher, de várható a szigorítás.

Érthető módon nagy vihart kavart a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire bejelentése, melyet a hétvégén tett egy interjú során, amit a Le Journal du Dimanche-nak adott: ezek szerint az Európai Unió 2-6 százalék közötti adót vetne ki a nagy technológiai cégek árbevételére, az erről szóló irányelv tervezete a következő hetekben jelenik meg. A tárcavezető ugyanakkor azt is közölte, hogy az adó mértéke inkább a 2 százalékhoz lesz közel. Arra a felvetésre, hogy ez nem tűnik túl szigorú lépésnek, azt válaszolta, hogy ez csak a kezdet, ő annak a híve, hogy a végtelenségig elhúzódó egyeztetések helyett azonnali lépésre van szükség – még akkor is, ha az nem túl erőteljes, ugyanis ha már egyszer megindult a folyamat, később lehet szigorítani, és ez várható is.

Mindez természetesen összefüggésben van azzal a közelmúltban felerősödött törekvéssel, hogy a különféle adótrükköket használó nagy multinacionális vállalatokat az EU rákényszerítse a méltányos adófizetésre, vagyis az EU-n belüli offshore-megoldásokat akarják kiküszöbölni – mint korábban beszámoltunk róla, a fő cél, hogy az internetes nagyvállalatok ott adózzanak, ahol a nyereségük keletkezik, ne pedig Írországban vagy Luxemburgban, ahol irreálisan alacsonyak a kulcsok.

Az irányelv szövege egyelőre még tervezet, ennek egyik változatát a Reuters hírügynökség a múlt hónapban szerezte meg, és ebben még az állt, hogy a bruttó bevételekre 1-5 százalékos adót vetne ki az EU. A javaslat azért veszi alapul az árbevételt, és nem a nyereséget, hogy a vállalatok ne tudjanak ezzel is trükközni.

Azóta történt

Előzmények