A TikTok és a Meta sem akar EU-s kapuőr lenni

A Meta és a TikTok egyaránt fellebbeznek, nem szeretnének a DMA miatt kapuőri státuszt kapni az EU-ban – ez ugyanis szigorúbb szabályozásokat eredményezne.

A DMA keretében az EU számos tech céget jelöl meg kapuőrként: ezekre szigorúbb szabályok érvényesek, többek között a nagy felhasználói bázis miatt, továbbá könnyebbé kell tenni a felhasználóknak a rivális szolgáltatások közötti váltást.

Az EU szeptemberben 22 ilyen kapuőr szolgáltatást nevezett meg, ezeket 6 tech cég működteti, a Microsoft, az Apple, a Google, az Amazon, a Meta és a TikTok.

A Meta és a TikTok egyaránt fellebbeznek az új státuszuk ellen. A Meta a Messenger és a Marketplace kapcsán tiltakozik, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp kapcsán nem adott be fellebbezést.

A Microsoft, a Google és az Amazon nem fellebbeznek, az Apple-nek elvileg máig volt ideje, de korábban tiltakozott egyes szolgáltatások kapcsán.

A fellebbezésekben általában arra hivatkoznak, hogy a szolgáltatás árbevétele vagy felhasználói bázisa nem éri el a megjelölt határt, esetleg az anyacég számait vették figyelembe.

A DMA szerint a több mint 45 millió havi szinten aktív felhasználóval rendelkező és 75 milliárd eurós piaci értéket meghaladó cégek kapuőrnek számítanak a platformalapú szolgáltatásaikkal.

Azóta történt

Előzmények