Tudni akarja az EU, hogyan védi a gyerekeket a YouTube és a TikTok

Thierry Breton azt követeli a YouTube-tól és a TikToktól, hogy részletesen magyarázzák el, hogyan védik a platformjaik a gyerekeket a káros és illegális tartalmaktól.

Nem titok, hogy az EU rákényszerítené a nagy tech cégeket és közösségi platformokat, hogy védjék jobban a gyerekeket és a fiatalokat a robbanásszerűen terjedő káros és illegális tartalmaktól.

Az új EU-törvények kapcsán és okán Thierry Breton most azt követeli a YouTube-tól és a TikToktól, hogy részletesen mutassák be, hogyan védik ezektől a gyerekeket. Pár nappal korábban pedig a TikTokot és az X-et szólította fel, hogy tegyenek többet a tévinformációk elleni küzdelemben. Előzőleg pedig november 8-ig adott határidőt a TikToknak, hogy részletezze, hogyan védi a fiatalokat és a választások épségét. Korábban az Alphabet vezetőjét is emlékeztette, hogy az EU-ban kötelesek védeni a fiatalokat az ilyen tartalmaktól.

A DSA törvénycsomag kötelezi a nagy tech cégeket, hogy többet tegyenek a káros és illegális online tartalmak ellen, főleg a fiatalok tekintetében. Átláthatóbb működést ír elő az algoritmikus eljárások, botok, célzott hirdetések terén, az illegális, veszélyes és hamisított termékek értékesítése kapcsán. A szabályszegők az éves árbevételük 6 százalékának megfelelő büntetést kaphatnak.

Az előzetes jelentések után az EB végül közölte: november 30-ig kap időt a YouTube és a TikTok, hogy részletezze intézkedéseit.

Ezzel párhuzamosan a britek is lépnek, az Online Safety Act miatt új hatásköröket kaptak, és rákényszerítik a tech cégeket, hogy védjék a visszaélésektől és káros tartalmaktól a gyerekeket.

Azóta történt

Előzmények