Online jelentheti a gyermek, ha zaklatják a világhálón

Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg a tagországokban hozzávetőlegesen 42 millió egyén használja a közösségi oldalakat, a fiatalokat pedig meg kell óvni a zaklatásoktól, erőszakoskodásoktól, mivel az efféle személy elleni támadások száma az utóbbi időben meredeken emelkedik.
A paktumot összesen 17, különböző weboldalakat üzemeltető cég írta alá, beleértve a Facebookot és a MySpace-t is. A kötelezettség szerint mindegyikük elhelyez egy parancsgombot az oldal felületén, amelynek segítségével a felhasználók jelenteni tudják, ha helytelen tartalomra bukkannak vagy zaklatják őket. A jelentés az üzemeltetőhöz fut be, amelyet feldolgozás után a cég továbbít a helyi hatóságok felé. Az üzemeltetőknek ugyanakkor biztosnak kell lenniük abban, hogy a fiatalok partnerlistája az elérhető legmagasabb védelmi szintre van beállítva, valamint a 18 éven aluliak profilja nem érhető el a keresőmotorok által.
Az EU tisztségviselőinek elmondása szerint a megállapodáshoz önkéntesen alapon lehet csatlakozni, további kiterjesztésén dolgozni fognak. A szakértők ezzel egy időben igyekeznek rávenni a szülőket arra, hogy beszéljenek csemetéikkel az internetről, figyelmeztessék őket a veszélyekre, amelyek akkor leselkednek rájuk, ha személyes adataikat megosztják a világhálón. Az EU Stop az internetes zaklatásnak! felkiáltással új weboldalt indított el kifejezetten a fiatalok számára.
A közösségi oldalak népszerűsége töretlenül növekszik, csak a tavalyi évben 35 százalékkal többen szörföltek társasági honlapokon, mint egy évvel korábban. Az Európai Bizottság előjelzései alapján az elkövetkező négy évben további 107 millió fővel fog gyarapodni a Facebookhoz és a MySpace-hez hasonló oldalak regisztrált tagjainak száma.
2006-ban egy fiatal amerikai lány öngyilkos lett, miután saját barátnőjének anyja a MySpace-en egy fiú álarca mögé bújva folyamatosan terrorizálta. Megan Meier ügyében tavaly télen precedensértésű ítélet született, mely minden bizonnyal a most megkötött paktum katalizátorának tekinthető.

Azóta történt

Előzmények