Megverte, majd megölte lányát, mert az chatelt egy közösségi oldalon

(Infobulvár) Egy szaúd-arábiai apa megverte, majd meggyilkolta a lányát, mivel az a Facebook nevű közösségi oldalon chatelt egy fiúval – tudósít a már tavaly augusztusban megtörtént, ám csak most nyilvánosságot kapott esetről az Al-Arabiya honlapján szereplő hírre hivatkozva a telegraph.co.uk.

E megdöbbentő, a szaúdi közvéleményt is sokkoló esetről az arab lap cikkének végén tesz említést egy helyi újságírónő: egy rijádi apa – miután felfedezte, hogy lánya a Facebook egyik chatszobájában egy, a neten megismert sráccal beszélget – rettenetesen megverte, majd lelőtte a lányát.

A lap mindezt annak illusztrációjaként hozta fel, hogy bizonyos fundamentalista vélemények szerint milyen módon „rontják meg” az iszlám közösséget az internetes közösségi oldalak. Az ilyen vállalkozásoknak, különösen a Facebooknak kemény kritikusa egy szaúd-arábiai iszlám prédikátor, Ali al-Maliki, aki az ifjúság elkorcsosulását vizionálja a közösségi oldalak működése következtében: „A Facebook a bujasághoz vezető kapu, s a fiatal lányok és fiúk többet költenek mobiltelefonjaikra és az internetre, mint élelemre” – idézi az Al-Arabiya Ali al-Maliki szavait. A Facebook ellen mozgalom is indult, mivel a kezdeményezők úgy vélik, hogy az oldal a homoszexuális kapcsolatokat is propagálja használóinak, s azt követelik, hogy tiltsák le a szaúdiak számára a hozzáférést, ahogy Szíriában (az arab országok között eddig egyedüliként) is megtették ezt.

A gyilkosságról végül is Hidaya Darwich újságírónő számolt be, aki az arab lapnak nyilatkozva a nők jogai mellett állt ki. A becslések szerint körülbelül 30 ezer regisztrált felhasználója van Szaúd-Arábiában a Facebooknak, ám a nőknek igen komolyan kell vigyázniuk arra, nehogy személyazonosságukra fény derüljön, egyébként különféle mértékű megtorlásokra számíthatnak.

Azóta történt

Előzmények