Világelső lehet Európa a széles sávú internetezésben

Gyors ütemben terjed az Európai Unió államaiban a széles sáv: a tavalyi évben minden egyes nap több mint 50 ezer háztartást, illetve irodát láttak el a nagy sebességű internetkapcsolattal – áll az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentésében.

Az adatok szerint a dinamikusan fejlődő iparágban tapasztalható verseny miatt az árak is csökkentek, emellett a harmadik generációs mobiltelefonoknak köszönhetően a mobilinternet robbanásszerűen terjed; a lefedettség megduplázódott, s tavaly év végére már 88 millióan (ez az EU népességének 20 százaléka) élvezték a 3G előnyeit. A széles sávú kapcsolatok sebessége 2 és 10 Mb/s között van, de rohamosan emelkedik a 10 Mb/s-os hozzáférések aránya. A több mint 19 millió új széles sávú kapcsolat nagyjából 62 milliárd euróval növelte az európai távközlési cégek bevételeit. (Az iparág piaca egyébként 2007-ben 300 milliárd euró bevételt könyvelhetett el – ez az előző évhez képest 1,9 százalékos növekedés –, ebből körülbelül 139 milliárd a mobiltávközlés részesedése.)

Viviane Reding, az Unió távközlési és informatikai biztosa az eredményeket kommentálva elmondta, hogy 2010-re el kívánják érni, hogy az EU jelenlegi 20 százalékos széles sávú penetrációja elérje a 30 százalékot. Erre minden remény megvan, mivel az EU-ban tavaly 50 milliárd eurót fektettek be e területre, mely nagyjából azonos az Egyesült Államokban e célra fordított összeggel, s magasabb, mint amennyit Kína és Japán együttesen áldozott a fejlesztésre. A széles sávú internetezésben legfejlettebb uniós országok (Dánia, Finnország, Svédország és Hollandia) a világranglistán is élen állnak, s ezen államokban, illetve még négy országban (az Egyesült Királyság, Belgium, Luxemburg és Franciaország) magasabb a széles sáv aránya, mint az Egyesült Államokban. Igaz, az USA egésze (22,1 százalék) még előtte jár az európai ellátottságnak.

A biztos asszony ugyanakkor megismételte azokat a kritikákat is, melyek a Bizottság szerint hátráltatják a versenyt, így az iparág és a szolgáltatások fejlődését. Kitért arra, hogy az európai unió államaiban a hálózatok több mint fele még állami, vagy korábbi állami monopóliumok kezében van, akik magatartásukkal akadályozzák az egészséges verseny kialakulását. Utalt arra is, hogy – bár a külföldre irányuló mobiltelefon-hívások szabályozása eddig átlagosan 14 százalékkal csökkentette a díjakat – az adatroaming (szöveges üzenet, internet, stb.) ára még mindig tisztességtelenül magas, s ez is nagy károkat okoz. Viviane Reding megígérte, hogy további uniós lépések várhatóak, hogy ezeket, az Unió gazdasági fejlődésére káros anomáliákat felszámolják.

Azóta történt

Előzmények