Új digitális szupersztráda Európa és Ázsia között

Az Interoute, mely egy európai távközlési szolgáltató cég, a frankfurti, stockholmi és londoni internetes forgalomkicserélő központokat egy nagy sebességű Transit Europe-Asia (TEA) optikai gyűrűn keresztül csatlakoztatta az orosz Rostelecom hálózatához. Ezek az új kapcsolatok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az Európa és Ázsia közötti útvonalakon az oda-vissza út ideje 50 százalékkal csökkenjen.

Jelenleg az Európa és Ázsia közötti világszintű forgalom az Egyesült Államokon keresztül halad át, így az internetes oda-vissza út sok időt vesz igénybe. A forgalom egynegyede tengeralatti kábelrendszereken zajlik, amelyek könnyen megsérülhetnek. Ezt bizonyítja, hogy a közelmúltban három fontos – Indiát és a Közel-Keletet Európával összekötő – tengeralatti kábelrendszer is megsérült, amelynek eredményeként 75 millió felhasználó szakadt le az internetről.

Az előrejelzések szerint a projektnek köszönhetően a teljes Európa-Ázsia közötti forgalom 20%-a négy éven belül a transzszibériai útvonalon keresztül történhet – ebben jelentős tényező lesz az idei Pekingi Nyári Olimpiai Játékok közvetítése is. A vállalatok tevékenysége egyre nagyobb mértékben függ az olyan alkalmazásoktól, amelyek érzékenyek a válaszidőre, azaz az átviteli út késleltetésére és késleltetés-ingadozására – ilyen például az IP-alapú hangtovábbítás, a videokonferencia, illetve az online játékok is. Bizonyos cégek számára a megbízható kommunikációs csatornák üzleti szempontból létfontosságúak: ilyenek például a digitális televíziózással, rádiós műsorszórással, illetve a nemzetközi tőzsdéken folyó e-kereskedelemmel foglalkozó cégek.

Azóta történt

Előzmények