Egyre valószínűbb, hogy USB-C-s kényszert vezet be az EU

Egy lépéssel közelebb került az EU ahhoz, hogy kötelezővé tegye az USB-C-s töltőcsatlakozó használatát.

Miközben a szivárgások szerint az Apple továbbra is kitartana a Lightning port mellett (és csak a Pro jelzésű iPhone-oknál váltana USB 3.0-s sebességre), addig az EU tovább dolgozik azon a sok éve húzódó javaslaton, amely kötelezővé tenné az USB-C-s töltőport használatát a mobiloknál, táblagépeknél és fej-, fülhallgatóknál.

Az egységes mobiltöltési csatlakozó ötletével ugyan az Európai Bizottság több mint egy évtizede állt elő abban a reményben, hogy a mobilgyártók egységes, közös megoldást találnak; de a törvénytervezet csak tavaly állt össze, miután a piaci szereplők maguk nem oldották meg a feladatot.

Az Európai Parlament Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága a héten elfogadta az EB javaslatát, így egy lépéssel megint közelebb kerültünk a kötelező USB-C-hez.

Alex Agius Saliba EP-képviselő szerint az Európában a hordozható eszközök mellé, évente leszállított 500 millió töltő 11-13 ezer tonna e-hulladékot jelent, ezért is lenne jó az egységes töltőcsatlakozó. A bizottság a mobilok, táblagépek, fej- és fülhallgatók mellett e-könyvolvasókra, alacsony fogyasztású laptopokra, billentyűzetekre, egerekre, okosórákra és játékokra is kiterjesztené a kényszert, amely elsősorban az Apple számára fenyegető.


[+]

Az állítólag a licencdíjak miatt a Lightning megoldásához ragaszkodó Apple továbbra is állítja: az EU ötlete ártana az innovációnak, és ha a fogyasztókat töltőcserére kényszerítenék, az e-hulladékok hegyeihez vezetne.

Eközben az átlagemberek fórumos visszajelzéseiből továbbra is az derül ki, hogy a felhasználók többsége sérelmezi a töltő elhagyását a dobozokból, arra csak plusz bevételi forrásként tekintenek a cégek részéről, valamint az extra doboz és kiszállítás miatt környezetkímélőnek sem tartják az ötletet. Az újabb és újabb gyorstöltési szabványok miatt az újdonságok kihasználására modern töltő kell, a legtöbben nem tartanak plusz adaptereket a fiókban (a meglévőket pedig a régi készülékkel együtt adják tovább), így az adott gyártó által kínált töltő külön megvásárlására kényszerülnek (vagy egy univerzális megoldás megvételére).

Brazíliában a helyi fogyasztóvédelmi hatóság szerint az okostelefon-élmény alapvető része a töltő mellékelése. A fogyasztóvédelmi törvények megszegése miatt ott az Apple-re 2 millió dolláros büntetést szabtak ki, nemrég pedig egy bíró bő 1000 dolláros kártérítést ítélt meg valakinek, aki az iPhone-dobozból hiányzó töltő miatt perelt.

Azóta történt

Előzmények