Az USA-ban igyekezett az Apple-t és a Google-t szorongatni az EU és Vestager

Az Apple, az Alphabet és a Qualcomm vezérigazgatóival találkozott az EU trösztellenes vezetője.

Ahogyan azt előre bereklámozták, az USA-ba utazott az EU trösztellenes vezetője, Margrethe Vestager, hogy a big tech első embereivel találkozzon. Az X-en a múlt hét végén árulta el, hogy az Apple, az Alphabet és a Qualcomm vezérigazgatójával is találkozott, hogy a törvényekről és a versenyjognak való megfelelésről egyeztessen.

Az előzetes tájékoztatóban azt ígérték, hogy a DMA-ról és a versenyjogról lesz szó, Vestager végül részleteket is elárult. Tim Cookkal állítólag többek között arról ejtettek szót, hogy a cég köteles engedélyezni az appok terjesztését az App Store-on kívül is, valamint folyamatban lévő versenyjogi ügyekről egyeztettek, például az Apple Music kapcsán.

Sundar Pichai asztalánál a választási képernyők kialakítását, a cég saját megoldásainak előnyben részesítését és a Google adtech trösztellenes ügyét vitatták meg.

A DMA keretében a havi szinten 45 milliónál több aktív felhasználóval rendelkező, 75 milliárd eurónál nagyobb piaci értékű cégek kapuőrnek számítanak, így számos kötelességük van, például az üzenetküldő appokat kompatibilissé kell tenni a riválisokkal vagy pedig hagyni a felhasználók számára eldönteni, milyen appok legyenek a készülékükre előretelepítve.

Azt nem tudni, hogy a Qualcommal miről tárgyalt Vestager, de annyit közölt, hogy a chipek nem csak a digitális átállásban fontosak, hanem az EU gazdasága és biztonsága kapcsán is.

Azóta történt

Előzmények