Európa rászáll az Intelre

Az Európai Bizottság (EB) hivatalos vizsgálatot indít az Intel ellen – jelentette a Reuters. Brüsszel gyanúja szerint a világ legnagyobb processzorgyártója törvénytelen módon korlátozta a versenyt a piacon. „Meg tudom erősíteni, hogy a kifogásainkat tartalmazó nyilatkozatot elküldtük” – árulta el a hírügynökségnek Ton Van Lierop EB-szóvivő. Ez a lépés a formális vizsgálat megkezdését jelenti: ezzel a Microsoft-ügyhöz hasonló, hosszadalmas jogi procedúra veheti kezdetét.

Az Intel ellen riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) nyújtott be panaszt Brüsszelnél még 2001-ben, amelyben azzal vádolta meg a vezető processzorgyártót, hogy az törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és számos eszközzel próbálta meg az AMD-t a piacról kizárni, illetve a lehetőségeit korlátozni. Az EB azóta vizsgálta az állítások megalapozottságát.

A testület a hatóságokkal együttműködve 2005-ben razziát tartott az Intel, valamint a céggel kapcsolatban álló számítógépgyártók és disztribútorok több európai irodájában. Legutóbb pedig annak kapcsán figyelt fel a vállalatra, hogy az AMD a Metro AG német kiskereskedelmi csoport tulajdonában lévő Media Markt elektronikai áruházlánc esetében vetette fel a verseny korlátozásának gyanúját. E panasz szerint az Intel eurómilliók kifizetésével vette rá a Media Marktot arra, hogy ne vegye fel AMD-chipes számítógépeket az áruházak kínálatába.

Az AMD szerint az Intel jelentős árkedvezményekkel, a legkülönfélébb marketingtámogatásokkal és egyéb eszközökkel ösztönözte PC-gyártó partnereit és viszonteladóit arra, hogy az AMD processzorainak részarányát a minimumra vagy éppen nulla százalékra csökkentsék. Az Intel azonban mindvégig azt állította, hogy ezek az ösztönzők teljesen törvényesek, és végeredményben a felhasználó érdekét szolgálják, hiszen csökkentik az árakat. A vállalat ellen a 90-es években vizsgálódó Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egykori vezetője szerint azonban ez „erősen kétséges”. Bavid Balto a Wall Street Journal-nek elmondta: hosszú távon éppen a vásárlók érdekeit szolgáló verseny ellen hatnak, mivel lehetetlenné teszik az AMD megerősödését.

„Ha más iparágban történne ilyesmi, minden újság címoldalon hozná a sztorit. Valamiért a számítógépiparban ezt eltűrik” – mondta tegnap Henri Richard, az AMD marketingért felelős alelnöke. A sunnyvale-i chipgyártó 2005 nyarán az Egyesült Államokban trösztellenes pert indított az Intel ellen. Ez az ügy még folyamatban van.

Azóta történt

Előzmények